Van Sportpark Schildman naar Wembley!

SPORT – We zijn er weer bij en dat is prima! Na zeven jaar neemt het Nederlands Elftal weer deel aan een groot eindtoernooi. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Dit EK heeft ook een Zwijndrechts en Ambachts tintje. Marten de Roon, geboren in Zwijndrecht en oud-jeugdspeler van ASWH, speelt mee. Om die reden brengt ATOSRTV een EK-column met hoofdrolspeler Marten de Roon!

Wouter de Graaf, 14 juni 2021

Gisteren, 13 juni, was het weer zover. Nederland mocht zich weer melden op een eindtoernooi. Ik zit er al maanden reikhalzend naar uit te kijken. Je zou zeggen dat je de groepsfase goed door moet komen. De eerste horde is genomen door Oekraïne met 3-2 te verslaan in de Johan Cruijff ArenA. Met goals van Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst en de winnende van Denzel Dumfries is de eerste driepunter binnen. Nu wachten Oostenrijk, naar mijn mening de pittigste tegenstander, en Noord-Macedonië.

Marten de Roon

Marten de Roon, geboren in Zwijndrecht, had wederom een basisplaats te pakken. De Roon begon zijn voetbalcarrière bij ASWH. Er werd snel opgemerkt dat hij goed was en stroomde vervolgens door naar Feyenoord en later Sparta. We kennen hem allemaal als de pure nummer zes. Ballen afpakken, fel maar vooral ook bikkelhard. En zo speelde De Roon gisteren ook. Naar mijn mening is De Roon enorm belangrijk voor het team. Nee, het is niet de mooiste voetballer. Het is geen Iniesta of Modric. Het is een speler die overal tussen zit en die vuile meters wél maakt. De Roon moet de bal afpakken en vervolgend linea recta inleveren bij Frenkie de Jong of Wijnaldum. Die voetballen vervolgens verder. Zo zag je dat tegen Oekraïne ook gebeuren.

Over Frenkie de Jong gesproken, wat kan die man voetballen. Ik was zelf enorm benieuwd naar zijn passingspercentage. De Jong heeft de meeste passes gegeven op het veld en daarvan kwam er ook nog eens 91 procent aan. Dat afwisselend met die gedurfde dribbels naar voren waarbij het 4 man aan zich voorbij laat gaan en vervolgens weer een diepteballetje strooit. Ik vind het een prachtige voetballer.

Werkt 5-3-2?

Ik zat gisteren toch wel lichtelijk gespannen op de bank. Je vraagt je toch af, gaat dat 5-3-2 werken? Ik moet zeggen dat het me positief verraste. Maar het gaf me ook tegelijk veel vraagtekens. Het kwam namelijk vooral van Dumfries af. Natuurlijk is Dumfries de ideale back voor deze formatie maar naar mijn mening kunnen we niet afhankelijk zijn van Dumfries dit EK.

Natuurlijk dé hamvraag, hoe is Marten de Roon in de 5-3-2? De Roon moest tegen Schotland nog even wennen. Maar Frank de Boer kiest natuurlijk niet telkens zonder reden voor De Roon. Het 5-3-2-systeem zit er bij De Roon ingegoten doordat Atalanta dat ook speelt. Hij weet precies wat hij wel en niet kan doen. Ik denk dat De Roon een enorm bepalende en belangrijke pion gaat zijn in de verdere plannen van De Boer. De Roon is dé ideale nummer zes.

Al met al was het tegen Oekraïne redelijk tot goed. Maar of we met dit elftal en deze verdediging het ver kunnen gaan schoppen? Dat verwacht ik niet. Toch laat ik me positief verrassen. We hebben natuurlijk wel onze eigen Marten de Roon. Laten we vooral hopen nog meer van zulke wedstrijden te gaan zien. Ik blijf De Roon nauw volgen!