Strijdend ASWH buigt in slotfase voor koploper Katwijk

KATWIJK – Een strijdend ASWH had zaterdagmiddag op visite bij Katwijk lang uitzicht op een stunt. De ploeg van trainer Rogier Veenstra moest in de slotfase echter toch nog buigen voor de ongenaakbare koploper van de Jack’s League (3-2). In de eerste helft kwamen de Ambachters tot twee keer toe knap terug van een achterstand. Daarmee toonde ASWH zich uiterst effectief, want het waren feitelijk de enige doelpogingen die werden ondernomen. In de tweede helft drong Katwijk aan, maar ASWH hield lang stand. Een kleine tien minuten voor tijd vond de thuisploeg wel een gaatje in de goed georganiseerde Ambachtse afweer. Die treffer werd uitbundig gevierd, waarmee duidelijk werd dat ASWH het de gedoodverfde titelkandidaat bepaald niet eenvoudig had gemaakt. De Ambachters keerden echter wel met lege handen huiswaarts en verloren daardoor enig terrein op de ranglijst

Trainer Rogier Veenstra had zijn elftal in vergelijking met de voorgaande wedstrijd enigszins gewijzigd. Dit had deels te maken met het feit dat sommige spelers niet aan alle trainingsuren konden komen, maar ook met de gewijzigde tactiek. Veenstra en Sjoerd van der Waal hadden bedacht dat het niet verstandig zou zijn om de beste ploeg van de competitie met open vizier te bestrijden. Daarom werd een variant uitgestippeld die deed denken aan het strijdplan tegen Heracles Almelo. Concreet betekende dit dat Clarence Bijl terugkeerde in de basiself als rechtsback, waardoor Jay Brand naar de linkervleugel verhuisde. Peter Verhoeve kwam in het elftal om de defensie te versterken. Daardoor begonnen Gilmaro van de Werp en Lester Pires nu op de reservebank. Verder was de groep op de geblesseerde Mohamed El Bannasri na compleet.

De aankondiging van de overheid dat er in elk geval de komende drie weken zonder publiek gevoetbald zal worden, werd door de fanatieke aanhang van Katwijk aangegrepen om nog eens alles uit de kast te halen. De spelers betraden het veld op sportpark De Krom dan ook onder oranje rookwolken, waardoor het even duurde voordat scheidsrechter De Winter liet aftrappen. De thuis nog ongeslagen koploper ging ook meteen in hoog tempo van start. Katwijk greep het initiatief en ASWH moest verdedigen. Dat ging de Ambachters zeer aardig af, maar de felle jacht van de gastheren op de openingstreffer slaagde toch al binnen het kwartier. Niet geheel toevallig ging er een hoekschop aan vooraf. Een scherp aangesneden bal werd door Robbert Susan koppend verlengd, waarna Killian van Mil van dichtbij alleen nog hoefde te knikken en de 1-0 op het bord zette. ASWH kwam nog een keer goed weg toen Ahmed El Azzouti na een mislukte poging van Bart Sinteur per toeval een grote kans kreeg. Kennelijk schrok de spits er zelf ook van, want hij raakte de bal niet vol en dus bracht de paal redding. Tien minuten voor rust zette ASWH de wedstrijd op zijn kop. De inleiding werd verzorgd door Yarick Dorst, die wederom een eind mocht opstomen met de bal aan de voet. Dorst speelde Yaël Eisden aan en die vond op zijn beurt Clarence Bijl. De teruggekeerde rechtsback besloot zijn reputatie als doelpuntenmaker waar te maken. Bijl kapte naar binnen en vanaf de rand van het strafschopgebied haalde hij met zijn toch mindere linkerbeen uit. De bal vloog prachtig in de bovenhoek achter de kansloze Krul, waarmee Bijl een serieuze gooi deed naar het doelpunt van de week in de Jack’s League. Maar, belangrijker nog, het stond weer gelijk! Die 2-2 stand hield ASWH vast tot het rustsignaal en dat was een knappe prestatie, gezien het spelbeeld van de eerste helft.

De verwachting was dat Katwijk na rust nog feller zou jagen op een derde goal om averij in de titelrace te voorkomen. Dat idee werd al snel bevestigd met een kopbal van Ahmed El Azzouti over het Ambachtse doel. Katwijk drong aan, ASWH moest terug. De Ambachters loerden uiteraard wel op de omschakeling, kwamen er op enkele momenten ook wel uit, maar echt gevaar stichten lukte niet. Dat had natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van de tegenstander, die aantoonde dat de stevige koppositie geen toeval is. Na een minuut of tien in de tweede helft voorkwam Bryan Janssen een nieuwe achterstand. Na een Katwijkse aanval kon Rick van der Meer van buiten het strafschopgebied uithalen. Janssen dook naar de hoek en tikte de bal naast

Het bleef dus 2-2, terwijl de klok in Ambachts voordeel werkte. De organisatie was in orde, want Katwijk kwam er lastig door en werd daardoor ook wat gehaaster en onzorgvuldiger. De beste kans was voor invaller Mukhtar Suleiman, die echter ruim naast schoot. In een poging zelf op de counter wat meer uit te kunnen richten werd de moegestreden Luuk Admiraal vervangen door Diego Snepvangers. Er was nog ongeveer een kwartier te spelen en het geloof in een stunt nam toe. ASWH verdedigde steeds scherper, ook in de persoonlijke duels, en probeerde waar mogelijk enige tijd te winnen. Met nog minder dan tien minuten te gaan ontsnapten de Ambachters. Invaller Marciano Mengerink, een van de topscorers aller tijden op dit niveau, kopte op de paal en de rebound van Ahmed El Azzouti werd door Bryan Janssen met de voet gekeerd. Helaas moest ASWH zich echter toch gewonnen geven, omdat deze afgeslagen aanval een vervolg kreeg, waarbij uiteindelijk Mukhtar Suleiman werd vrijgespeeld. Zijn lage voorzet kon door de inlopende Rick van der Meer worden ingeschoten. Reserves en stafleden van Katwijk stormden het veld in om de 3-2 te vieren, alsof het de goal was die de ploeg de titel had bezorgd. Dat toonde wel aan dat ASWH het de oranjehemden zeer lastig had gemaakt. Veenstra bracht meteen een extra aanvaller met Lester Pires en hoopte later met ook nog eens Daniël Wissel en Sam van de Kreeke in de ploeg alsnog een gelijkmaker te forceren. Dit stond Katwijk echter niet meer toe, echte dreiging van ASWH kwam er niet meer. Er was nog wel een vrije trap, maar die leverde niets op. Ook de vier minuten aan toegevoegde tijd brachten geen ontsnapping. De volgende belangrijke thuiswedstrijd tegen hekkensluiter GVVV is volgende week. Voor die tijd oefent ASWH op maandagavond nog met een combinatieteam tegen regiogenoot Heerjansdam. Helaas zonder publiek.

Scoreverloop :

14. 1-0 Killian van Mil 15. 1-1 Yarick Dorst 19. 2-1 Ahmed El Azzouti 35. 2-2 Clarence Bijl 82. 3-2 Rick van der Meer

foto: PRO SHOTS / Wouter Dill)