Maaike heeft haar doel behaald: binnen de tijd over de finishlijn van de Rotterdamse marathon

ROTTERDAM – Net een minuut te laat: dat gebeurde Maaike Wonink twee jaar geleden toen ze meedeed aan de marathon. Al binnen tien kilometer ging haar tas kapot, halverwege raakte ze haar loopmaatjes kwijt en op twee derde kreeg ze last van diarree. Afgelopen zondag verscheen ze vol goede moet weer aan de start. En nu met succes.

“Ik ben gefinisht op 4.49.19, dus dolgelukkig,” vertelt de Zwijndrechtse. “Ik voelde me echt super fit en heerlijk gelopen, alleen vanaf km 38 had ik echt pijn aan mijn knieën, dus de laatste kilometers waren echt op wilskracht.”

Het komt niet als een complete verrassing dat ze haar eigen record met ruim 40 minuten heeft verbeterd. De afgelopen twee jaar heeft Maaike niet stilgezeten. Keihard trainde ze voor de prestatie. Al kijkt ze niet heel gelukkig op de foto, dat was ze wel. “Dit was de ‘lach’ die ik er nog een soort van uit wist te persen. Zo vol emotie op dat moment”, vertelt ze.

De tekst gaat door onder de video.

Onze mediapartner RTV Dordrecht maakte vorige week een reportage over Maaike en de aanloop naar de marathon.

Meer lokaal hardloopsucces

Naast Maaike deden in totaal ruim 17.000 hardlopers mee afgelopen weekend aan de Rotterdamse marathon. Daarbij zaten ook internisten Jeroen van der Net en Eva de Jongh van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Van der Net zamelde geld in voor het Vriendenfonds van het ziekenhuis, De Jongh voor haar eigen afdeling: een hometrainer met fietslabyrint voor patiënten met acute leukemie of die een stamceltransplantatie hebben ondergaan. Beiden voltooiden de tocht van ruim 42 kilometer in minder dan vier uur.

De Dordtse dominee Paul Wansink van de Grote kerk sloot zich aan bij een inzamelactie voor het orgel van de Rotterdamse Laurenskerk. Hij trok op met de organist Hayo Boerema. “We liepen lekker, maar Hayo was het laatste stuk sneller,” vertelt de Dordtse loper tegenover TV Rijnmond.
Wansink liep zijn vijfde marathon uit in een tijd van 4 uur en 49 minuten. Hij hoopt samen met de organist 42.000 euro voor het orgel te hebben opgehaald.