Colin Velthuizen net naast het podium na een sterk weekend in Assen

HEERJANSDAM- Tijdens de openingsronde van het IDM Supersport 300 kampioenschap op het TT Circuit Assen behoorde Colin Velthuizen in alle trainingen en races tot de snelste coureurs. Helaas leverde dit uiteindelijk net geen podiumplaats op. In de tweede race finishte de 16-jarige coureur 0.014 seconde achter de derde coureur.

In het weekend van 14 t/m 16 augustus begon het IDM seizoen voor Colin Velthuizen op het TT Circuit Assen. Wel allemaal anders dan gebruikelijk, aangezien ieder team maar beperkt mensen mocht meenemen en er geen publiek werd toegelaten. Wel waren de races te bekijken via een livestream. Velthuizen deed het uitstekend in de trainingen. Na een vierde tijd in de vrije trainingen was de 16-jarige coureur het snelste in de eerste kwalificatie. In de tweede kwalificatie op zaterdagmorgen werden de tijden nog iets aangescherpt en zakte Velthuizen naar een vierde tijd in de totaaluitslag.

Velthuizen zat er gelijk uitstekend bij in de eerste race van zaterdagmiddag. De coureur van het RT-Motorsports by SKM-Kawasaki team nestelde zich vooraan in de kopgroep. Bij de start had Velthuizen echter al gemerkt dat hij iets te vroeg weg was. De organisatie had dit ook opgemerkt. De rijder uit Heerjansdam kreeg een “ride through penalty”, wat betekent dat je door pitstraat moet rijden. Velthuizen deed dat bij zijn eerste mogelijkheid en kwam als zeventiende weer de baan op. Vervolgens reed hij een keurig tempo wat gelijk lag aan de koplopers, waardoor Velthuizen zich in het resterende deel van de race nog weer naar een tiende plaats wist op te werken.

In de tweede race was het tempo van Velthuizen opnieuw heel goed. In eerste instantie bestond de kopgroep uit negen en later uit vier rijders. Velthuizen zat constant voorin. In de laatste ronde was het enorm spannend. De top-vier kwam binnen 0.075 seconde van elkaar over de finish. Helaas voor Velthuizen was hij net de laatste van de vier, waardoor de Kawasaki-coureur net geen podiumplaats behaalde. Na afloop van de race was er een periode onduidelijkheid over de eindklassering, omdat er rijders over het groene vlak buiten de baan waren gekomen in de laatste ronde. Een half uur na de race werd Velthuizen als derde geklasseerd, maar dit een paar uur later weer teruggedraaid en zo werd hij alsnog vierde.

Colin Velthuizen #64: “Het was een heel goed weekend. We waren in alle sessies en races snel. Helaas heb ik net geen podiumplaats kunnen scoren. Daar gaan we voor over drie weken op de Sachsenring. Een nieuwe baan voor mij, maar ik kijk er erg naar uit!”

De volgende ronde van het IDM kampioenschap is 7-8 september op de Sachsenring. Dit evenement wordt niet in een weekend, maar op een maandag en dinsdag verreden.

Foto credits: Damon Teerink – Racing Passion Photography