Zwijndrechtse scholieren zó duurzaam bezig dat ze een prijs wonnen: ‘Ik douche nu minder lang’

ZWIJNDRECHT – Zonnepanelen op windmolens en een dak vol groen; het zijn een paar ideeën van leerlingen van ‘De Wegwijzer’ in Zwijndrecht. De school heeft met deze ideeën, uitgewerkt in een dorp, de duurzaamheidswedstrijd van DuzaDorp gewonnen. “Het was super leuk om te doen”, roepen de kinderen enthousiast door elkaar heen.

Als prijs kreeg de school onder andere een groen dak en een moestuin. Die vangen namelijk regenwater op, werken verkoelend én zijn goed voor de biodiversiteit. Om deze prijs te winnen, heeft de school allemaal plannen voor een duurzaam dorp ingezonden. Van groep 5 tot en met groep 8, ze deden allemaal vol enthousiasme mee.

Bewustzijn bij jonge generatie
“Deze school sprong eruit, omdat ze zulke creatieve ideeën hadden”, vertelt Lisette Louwman van waterschap Hollandse Delta. “Het is goed om nu al bewustzijn te creëren bij de jonge generatie. Jong geleerd is immers oud gedaan.”

Ook juf Christi Roose is enthousiast over alle ideeën van de kinderen. “Spelenderwijs hebben ze ontzettend veel geleerd over duurzaamheid. Nu zijn ze ook volop bezig met de moestuin die we gewonnen hebben. Elke week moeten ze hier aandacht aan besteden.”

De tekst gaat door onder de videoEigen gemaakte limonade
De moestuin valt bij de leerlingen helemaal in de smaak. Zo hebben ze met de aardbeien eigen jam en limonade gemaakt. “Vooral de limonade vond ik erg lekker”, zegt een leerling. De wedstrijd heeft er niet alleen voor gezorgd dat de school leuke prijzen heeft gewonnen, ook zijn de leerlingen zich extra bewust van duurzaamheid. “Ik ga nu minder lang douchen en ik ben bezig om afval te scheiden”, roept een van de leerlingen.

Alle hulp is welkom
Doordat het klimaat aan het veranderen is, neemt het waterschap extra maatregelen om bijvoorbeeld droogte en extreme hoosbuien op te vangen. “De hulp van bijvoorbeeld de inwoners en scholen zijn daarbij van van harte welkom”, benoemt het waterschap.

De stichting Duza wil kinderen spelenderwijs kennis laten maken met onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. DuzaDorp heeft kinderen van 200 basisscholen in de regio Drechtsteden uitgenodigd mee te doen aan de wedstrijd. Waterschap Hollandse Delta zorgt in deze regio voor schoon en voldoende water.