‘Zwijndrechtse Heugel’ voor Elbert en Wilma Vissers

ZWIJNDRECHT- Het echtpaar Elbert Vissers en Wilma Vissers-Hubers is dinsdag 20 april 2021 onderscheiden met ‘De Zwijndrechtse Heugel’. Burgemeester Hein van der Loo reikte namens het gemeentebestuur van Zwijndrecht de gemeentelijke onderscheiding uit aan het verraste echtpaar, dat naar Brabant verhuist.

De heer Vissers kreeg de gemeentelijke erespeld voor zijn inzet voor het openbaar bestuur en zijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid bij Zwijndrecht. Hij was ruim 18 jaar actief in de Zwijndrechtse politiek. Vissers was VVD-raadslid sinds 2003 en was wethouder van 2010 tot 2014. Als oud-binnenvaartondernemer zette hij Zwijndrecht op de kaart als binnenvaartgemeente van Nederland.

Hollands Glorie

Op het maatschappelijke vlak zette Vissers zich in als voorzitter van Caritas Zwijndrechtse Waard en voorzitter van de Stichting Kledingbank Zwijndrecht, die hij in 2018 oprichtte. In 2015 en 2016 waren Vissers en zijn echtgenote Wilma Vissers-Hubers nauw betrokken bij de opvang van 23 vluchtelingen in Zwijndrecht. Met hun Hollands Glorie-project boden zij kansarme jongeren tussen de 14 en 18 jaar op een schoolschip een opleiding en perspectief op een baan.

Wilma Vissers-Hubers was naast haar betrokkenheid bij Caritas en de Kledingbank van 2003 tot 2010 ook actief lid van wijkplatform Nederhoven. Van 1990 tot 1996 was ze secretaris van de Landelijke Oudercontact Trekkende Bevolkingsgroep. Verder was zij van 2008 tot 2016 bestuurslid bij de Binnenvaart Sociëteit.

Videoverbinding

Vanwege de coronaregels sprak burgemeester Hein van der Loo het echtpaar toe via een videoverbinding en mochten zij bij elkaar de Heugel opspelden. Burgemeester Van der Loo: “Elbert en Wilma zijn samen waardige en blijvende ambassadeurs van Zwijndrecht. Ze hebben zoveel betekend voor zoveel mensen in onze gemeente.”

Omdat het echtpaar in Breda gaat wonen, nam Vissers afscheid van de gemeenteraad. In de raad wordt hij opgevolgd door Ron Bijl. VVD-fractievoorzitter Robert Kreukniet sprak lovende woorden over Vissers: Elbert is een echte sociaal liberaal, die heel veel voor de VVD Zwijndrecht/Heerjansdam heeft betekend, altijd oog voor de zwakkere in onze maatschappij. We gaan zijn inbreng zeker missen.”

Zwijndrechtse Heugel

‘De Zwijndrechtse Heugel’ is een gemeentelijke onderscheiding in de vorm van een draagspeld, die toegekend wordt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Zwijndrecht. Een Heugel kan worden aangevraagd voor personen die een onbezoldigde bestuursfunctie van minstens 10 jaar hebben verricht of vrijwilligers die (buiten familiebanden) minimaal 15 jaar vrijwilligerswerk in Zwijndrecht hebben gedaan.