ZWIJNDRECHT – Burgemeester Hein van de Loo mag op 5 september de eerste Zwijndrechtse honing proeven die geoogst is op de bedrijventerreinen Bakestein, De Geer en Groote Lindt. Hij krijgt de honing van de amateur-imker die drie bijenvolken heeft uitgezet op de bedrijventerreinen die afgelopen voorjaar zijn ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel.

Initiatiefneemster van dit bloemen- en bijenproject is parkmanager Monique Walraven van ParkTrust, de beheerder van het bedrijvenpark. Geïnspireerd door een collega in de regio vroeg zij subsidie aan bij de provincie Zuid-Holland om grasstroken op de Zwijndrechtse bedrijventerreinen op te fleuren met bloemen en daarmee ook aantrekkelijk te maken voor bijen en insecten. De provincie reageerde positief en afgelopen voorjaar werd het saaie groen omgewoeld en ingezaaid met een bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor bijen. Vervolgens ging ze op zoek naar een imker die er zijn bijenvolken wilde huisvesten. Die vond ze in Patrick Eckhardt, die op elk van de bedrijventerreinen een bijenkast plaatste. Ook werden er twee insectenhotels neergezet.

Elk bedrijventerrein zijn eigen honing
De eerste potjes honing zijn afgelopen week geoogst. Elk terrein zijn eigen honing (met eigen etiket), met zijn eigen smaak en structuur bepaald door de verschillende volken en leefomgeving. Zelfs een bedrijventerrein zoals Groote Lindt met zware industrie biedt mogelijkheden voor groen en biodiversiteit. De ‘Lindtse honing’ heeft zijn eigen bijzondere smaak doordat er veel mosterdzaad  langs de dijk heeft gebloeid. De ‘Bakestein honing’ is een lichte heldere honing welke zijn eigen smaak heeft door de bloesem van de lindebomen langs de Middenlijn. En ‘De Geer honing’ heeft een hoger glucosegehalte waar door kristallen zijn ontstaan.

De ondernemers op de bedrijvenparken kunnen de honing via de parkmanager kopen. Gelet op de beperkte oplage hebben zij voorrang. In overleg met de imker wordt gekeken of er ook elders in Zwijndrecht een verkooppunt komt.

U bent van harte uitgenodigd om op 5 september bij de ‘proeverij’ aanwezig te zijn. Deze wordt gehouden van 14.30 – 15.00 uur in het gemeentehuis van Zwijndrecht in de B&W kamer. Initiatiefneemster Monique Walraven en Adrie Eckhardt (de vrouw van de imker) zijn er ook om een toelichting te geven. En natuurlijk kan er ook geproefd worden!