ZWIJNDRECHT – Op de korpsavond van de Zwijndrechtse brandweer, vrijdag 22 november 2019, werd de heer André Hoogenboom onderscheiden met ‘De Zwijndrechtse Heugel’. Burgemeester Hein van der Loo reikte namens het gemeentebestuur van Zwijndrecht de gemeentelijke onderscheiding uit. Ook zeven andere brandweerlieden werden geëerd voor hun bijzondere inzet als brandweerman.

Een voorbeeld voor jongeren
De heer Hoogenboom (59 jaar) kreeg de erespeld voor zijn jarenlange inzet voor de vrijwillige brandweer. Ruim 40 jaar was hij lid; een uitzonderlijke mijlpaal. Naast zijn reguliere taken als vrijwillige brandweerman, manschap en chauffeur bij het uitrukken, was hij ook mentor voor jonge en nieuwe collega’s. Ook heeft hij langdurig opgetreden als (hoofd)leider van de jeugdbrandweer Zwijndrecht. Met zijn enthousiasme en grote inzet was hij een voorbeeld voor anderen en hebben veel jongeren de keuze gemaakt om bij de brandweer in dienst te treden. Om gezondheidsredenen moet hij zijn taken nu na ruim 40 jaar neerleggen.

Burgemeester Hein van der Loo: “Na ruim 40 jaar lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer en de jarenlange opleiding van jonge brandweermannen en –vrouwen is deze Zwijndrechtse Heugel voor de heer Hoogenboom zeer verdiend. De heer Hoogenboom is én blijft van grote waarde voor de Zwijndrechtse brandweer.”

Oorkondes voor bijzondere inzet
De Zwijndrechtse brandweerlieden zetten zich met hart en ziel in voor hun medemens. Het zijn behulpzame, deskundige en daadkrachtige vrijwilligers. Velen van hen zijn al tientallen jaren verbonden aan de kazerne. Op de korpsavond was er speciale aandacht voor zes van hen; Richard van de Breevaart, Sjaak Streefkerk, Richard van Gelderen, Amedé Driessen, René Leenheer en Norbert Mast. Samen hebben zij ruim 175 jaar aan ervaring bij de brandweer. Deze mannen verstaan hun vak en begrijpen de brandweer in al zijn facetten. Allemaal hebben zij hun eigen specialiteit, maar als het gaat om gedrevenheid, passie en kennis zijn ze hetzelfde. Op de korpsavond werden zij allen in het zonnetje gezet en geëerd. De mannen kregen een speciale oorkonde overhandigd voor hun bijzondere inzet als brandweerman in deze gemeente.

Zwijndrechtse Heugel
De Zwijndrechtse Heugel is een gemeentelijke onderscheiding in de vorm van een draagspeld, die toegekend wordt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Zwijndrecht. Een Heugel kan worden aangevraagd voor personen die een onbezoldigde bestuursfunctie van minstens 10 jaar hebben verricht of vrijwilligers die (buiten familiebanden) minimaal 15 jaar vrijwilligerswerk in Zwijndrecht hebben gedaan.