ZWIJNDRECHT – ‘Wij zijn Spraakmakers’ en de gemeente Zwijndrecht lanceren op maandag 18 november, in de Week tegen Kindermishandeling, het Zwijndrechtse Spraakmakers platform. Dit platform geeft jongeren en volwassenen uit de regio Zwijndrecht een stem, met als doel: herkenning en erkenning creëren over kindermishandeling voor en bij anderen.

Praten over een onveilige jeugd en kindermishandeling is nog altijd een taboe. Veel jongeren en kinderen vinden het eng om hun verhaal te vertellen, omdat ze bang zijn voor de consequenties.Wijzijnspraakmakers.nl is als platform ontstaan in Amsterdam om dit taboe te doorbreken en jongeren die niet gezien of gehoord worden een eerlijke kans te geven om hun stem te laten horen. Naar dit voorbeeld komt er in Zwijndrecht een eigen platform: www.wijzijnspraakmakers.nl/zwijndrecht. Jongeren kunnen op het Zwijndrechtse platform hun ervaringen over kindermishandeling delen via een podcast en naar elkaar luisteren.

Herkenning, erkenning en inspiratie
Wethouder Ronald de Meij (Jeugd): “Het is zo belangrijk dat jongeren de kans krijgen om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Dat wij het platform ‘Wij zijn Spraakmakers’ nu ook voor Zwijndrecht in kunnen zetten, juich ik toe. Een platform waar ervaringen samen komen, die zorgen voor herkenning en erkenning, maar ook zeker voor inspiratie. Om hetzelfde te doen of juist als buitenstaander situaties eerder op te merken, zodat we kindermishandeling vroegtijdig kunnen signaleren.”

Week tegen Kindermishandeling

Het lanceren van dit platform sluit goed aan bij het landelijk thema van de Week tegen Kindermishandeling. In deze week staan dit jaar de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling.