ZWIJNDRECHT- De gemeente Zwijndrecht start in mei met het project Samen Sneller Schuldenvrij. Daarbij gaat de gemeente inwoners met betalingsachterstanden actief hulp aanbieden. Het is de bedoeling om zo te voorkomen dat mensen verder in de financiële problemen komen.
Wethouder Tycho Jansen (armoedebeleid): “De financiële situatie van een gezin kan een bron zijn van zorg, schaamte en spanningen. Wanneer financiële problemen ontstaan blijkt de stap om hulp te vragen erg groot.” Zeker nu het coronavirus voor onzekere tijden en economische problemen zorgt, vindt de gemeente Zwijndrecht het belangrijk om door te gaan met het aanpakken van de schuldenproblematiek.Bij het project gaat de coördinator vroegsignalering schulden van de gemeente ruim 500 Zwijndrechtenaren actief benaderen om in gesprek te gaan over hun geldproblemen. De gemeente gebruikt daarvoor gegevens van het Centraal Administratie Kantoor, waar mensen worden aangemeld als ze zes maanden of langer geen premie aan hun zorgverzekeraar hebben betaald. Dat blijkt meestal de eerste rekening die mensen niet betalen als ze in de financiële problemen komen.
Het gaat vaak om flexwerkers, zzp’ers en mensen met een Wajong- of WW-uitkering die verder niet in beeld zijn bij de gemeente. Dankzij de gegevens van het Centraal Administratie Kantoor kan de gemeente actief oplossingen aanbieden. Dat kan door samen met betrokkenen te onderzoeken of er regelingen zijn waar ze mogelijk wel recht op hebben maar nog geen gebruik van maken. Voorbeelden daarvan zijn huursubsidie, kwijtschelding lokale lasten en de middelen van de Stichting Leergeld. Als na contact blijkt dat er ook nog andere problemen spelen, kan de gemeente mensen ook doorverwijzen naar andere hulpverleners.
Wethouder Tycho Jansen: “Bijna iedereen maakt gedurende het leven financieel moeilijke tijden mee. Ondanks dat blijven financiële problemen moeilijk bespreekbaar. We gaan de uitdaging aan om de drempel tot hulp zo laag mogelijk te maken. Dat begint bij een actief aanbod, die komt voor de vraag hardop gesteld is. Zo worden we ‘Samen sneller Schuldenvrij’.”
De komende tijd gaat de gemeente de mensen met een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar per brief benaderen. Zij krijgen het verzoek om een afspraak te maken met de gemeente. Vanwege de coronacrisis kan dat voorlopig alleen via e-mail of telefoon (whatsapp, sms, bellen).
Het project Samen Sneller Schuldenvrij maakt deel uit van het Deltaplan Armoede, dat als doel heeft de armoede in Zwijndrecht verder terug te dringen. Dat is één van de speerpunten uit het raadsprogramma Krachtig Zwijndrecht.