Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walburg College in Zwijndrecht. Hier ontstond voor oud-leerlinge Eveline Plazier haar passie voor techniek. Ze is nu lid van Solar Team Delft en wil graag aan de leerlingen de auto laten zien.

“Als we de race gaan rijden, komen we graag langs scholen om de leerlingen te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van technologie”, zegt Eveline. Voor haar sloeg de vonk over bij het Technasium, op deze school. Daar moest ze oplossingen bedenken voor problemen waar ze nu nog steeds graag mee aan de slag gaat. “We willen de wereld inspireren op het gebied van technologie en innovaties.”

Elk jaar houden de mensen waaruit het team van de Technische Universiteit Delft op dat moment bestaat een scholentour. Daarbij gaan ze langs om een presentatie te geven over het team en de race. Dit keer legde Eveline nog even de nadruk op het thema klimaat. De leerlingen luisterden aandachtig en kwamen met goede antwoorden tijdens de quiz. Natuurlijk mochten ook zij een kijkje nemen bij de zonneauto.

Testritje
Een leerling zei dat hij later ook graag wil deelnemen. Maar je komt niet zomaar in het Solar Team, daar moet je eerst even voor solliciteren. Daarna wordt gekeken wie het best bij elkaar past, daar zit Eveline nu dus ook bij. Tijdens de race is ze geen coureur, maar als navigator in het convooi. Wel heeft ze een testrondje mogen maken. “Dat was een bizarre ervaring. Je moet met veel dingen rekening houden: je rijdt links en het zicht is totaal anders, maar het was echt heel leuk.”

Van de zestien races is de Technische Universiteit Delft wel zeven keer in de prijzen gevallen. Ook nu heeft Eveline er vertrouwen in. “We zijn allemaal slimme koppen bij elkaar. Met de combinatie van al deze mensen gaan we dit jaar weer proberen te winnen.”

Dit is een artikel van Ylva Verbeek voor Streekomroep56.