ZWIJNDRECHT – Burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht heeft twee woningen aan de Sypestein en de Opera in Zwijndrecht gesloten vanwege de vondst van een hennepkwekerij in de woningen. De politie kwam de hennepkwekerijen op het spoor na de melding van een poging tot inbraak respectievelijk eigen onderzoek. Beide kwekerijen zijn direct geruimd. De woning aan de Sypestein is tot 16 maart 2021 gesloten, de woning aan de Opera tot 29 maart.

Sinds 1 mei 2018 sluit de gemeente elk pand in Zwijndrecht en Heerjansdam voor de maximale termijn van drie maanden, als er een handelshoeveelheid drugs, een hennepkwekerij of een drugslab wordt aangetroffen. Ook bij voorbereidende activiteiten voor het opzetten van een kwekerij of een drugslab zal de gemeente panden tijdelijk sluiten. Burgemeester Van der Loo wil met het sluiten van panden de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven hij deze praktijken niet tolereert.

Na de melding van een poging tot inbraak trof de politie in de woning aan de Sypestein een professioneel ingerichte hennepkwekerij aan met 339 planten. Tijdens een ander onderzoek trof de politie een hennepkwekerij aan in de woning aan de Opera. Ook hier ging het om een professioneel ingerichte kwekerij met 680 planten. Vooralsnog is er geen verband geconstateerd tussen de twee hennepkwekerijen. Bij beide woningen was sprake van het illegaal aftappen van stroom.

Gevaar voor openbare orde en veiligheid

Hennepteelt is illegaal en strafbaar. Het leidt, vooral in woningen, tot gevaarlijke situaties voor bewoners en omwonenden. De kans op brand en lekkage is groot. Gebruikte apparatuur is veelal brandgevaarlijk. Stroom wordt vaak ondeugdelijk afgetapt en het elektriciteitsnetwerk overbelast. Criminelen die zich bezighouden met hennepteelt gebruiken onderling vaak geweld en trekken mogelijk meer criminaliteit aan.

Foto: Shirley de Jong op Flickr / CC BY-NC 2.0