Wegrijden na een ongeluk: zo vaak komt dat voor in onze regio

Foto ter illustratie. Het gaat hier niet om wegrijders. Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Zuid-Hollandse wegen: vorig jaar werden er 19.420 meldingen gedaan van wegrijders. In geen enkele provincie ligt dit aantal zo hoog, meldt onderzoeksite Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Dat gebeurt dus zeker niet altijd. Maar in 2023 overigens wel minder dan in voorgaande jaren: het aantal is ten opzicht van 2022 met 5,7 % gedaald, concludeert Independer.

Dordrecht staat op plek 4 van Zuid-Holland als het gaat om de meeste wegrijders in onze provincie. In totaal werd er 620 keer aangifte gedaan. Boven Dordrecht staan het Westland (plek 3: 665 aangiftes), Den Haag (plek 2, 3.340 aangiftes) en Rotterdam (5.480 aangiftes). De havenstad staat niet alleen in Zuid-Holland bovenaan, maar voert ook landelijk de lijst aan met de meeste wegrijders. In Zoeterwoude houden automobilisten zich op dit vlak het beste aan de wet; er zijn in 2023 maar 35 aangiftes opgenomen.

Papendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht
Landelijk werd vorig jaar 4,15 keer per 1.000 inwoners aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Papendrecht blijft daar ruim onder: Per 1000 inwoners werd er in 2023 3,25 maal aangifte gedaan. Dat is 21,69% minder dan het landelijk gemiddelde. In Zwijndrecht ging het om 4,55 aangiften per 1000 inwoners en dat is 9,64% meer dan het landelijk gemiddelde. Hendrik-Ido-Ambacht scoort weer beter: er waren 3,57 wegrijders per 1000 inwoners en dat was 13,98% minder dan het landelijk gemiddelde. Sliedrecht en Alblasserdam steken dan weer wel uit boven het landelijk gemiddelde.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”

Dit is een verhaal van Marjolein Vos en Hans Hulswit voor de redactie Drechtsteden.