ZWIJNDRECHT – Zwijndrecht is een stukje historie rijker. Op kasteeleiland Develstein aan de Develsingel kan iedereen vanaf half juli vondsten uit de middeleeuwen bewonderen in een compleet nieuwe archeoscoop. Ooit, voordat de bedijkingen in ca 1330 plaatsvonden, is er een walvis in dit gebied aangespoeld. Ter herinnering aan de overstromingen in die periode, hing jarenlang een walvisbot op de buitenmuur van Kasteel Develstein. In de archeoscoop, die in de grond is aangebracht op de plek waar vroeger de kelder in kasteel Develstein was gesitueerd, is het walvisbot samen met andere vondsten uit die periode te bezichtigen. Via een QR-code wordt de complete geschiedenis van het eiland in beeld gebracht. De archeoscoop is gerealiseerd door Stichting Kasteel Develstein met steun van de provincie Zuid-Holland.

Stichting Kasteel Develstein, bestaande uit Zwijndrechtenaren en afgevaardigden van het DevelsteinCollege, is al jaren bezig met de revitalisatie van het eiland. Zo zijn de contouren van het kasteel uit de 16e eeuw op het eiland in kaart gebracht met een landmark op de grond en is het kasteel als statig kunstwerk verbeeld. Het wapen van Cornelis van Beveren, die het kasteel in de gouden eeuw opbouwde tot een voornaam buitenhuis, prijkt bovenop de toren.

De archeoscoop is een aanvulling op het educatieve doel van het kasteeleiland. In 2020 wordt die functie met een nieuw project in 5D nog verder uitgebreid. In samenwerking met Stichting De Verborgen Stad Dordrecht, waar Willem van Beveren burgemeester was, lanceert Stichting Kasteel Develstein in 2020 een virtuele tour. Via de smartphone krijgen bezoekers een compleet beeld van de 15e – 17e eeuw, verdeeld over drie tijdvakken, waarbij de historische omgeving tot burgers in kledingdracht worden gevisualiseerd. Het 5D-project is onderdeel van een digitale route met diverse locaties in Dordrecht en het kasteeleiland in Zwijndrecht waar de huizen van de vooraanstaande familie van Beveren zijn gevestigd. Meer informatie over de geschiedenis van het eiland en over Stichting Kasteel Develstein is te vinden op de nieuwe websitewww.kasteeldevelstein.com.

Over Kasteel Develstein
Develstein is een kasteelplaats met een lange historie. Vanaf de vroege middeleeuwen als mottekasteel met donjon heeft het daarna verschillende verschijningsvormen gehad.  Het kasteel werd in 1572 tijdens schermutselingen tussen de Spanjaarden en de Geuzen verwoest. Develstein werd herbouwd en groeide in de 17e eeuw uit tot een ontmoetingscentrum waar kunst en cultuur een voorname rol speelden.