Vrachtverkeer weer in twee richtingen over de “Blauwe Brug”

ZWIJNDRECHT – De gemeenteraad stemde gisteravond in meerderheid voor gehele openstelling van de Blauwe Brug. De Zwijndrechtse raad was nogal verdeeld.

Moet het vrachtverkeer van en naar de Zwijndrechtse industrieterreinen door de bebouwde kom van de gemeente? Of is het veiliger de vrachtauto’s over de Munnikensteeg en de Sandelingenknoop naar de A16 en de A15 te laten rijden? Is het niet beter, wat de meeste ondernemers willen, gebruik te maken van de Blauwe Brug in twee richtingen. Nu is de richting van de dijk af naar de Burg. van ’t Hoffweg voor vrachtverkeer verboden.

Ook het aspect van “schone lucht” en geluidsoverlast voor de omwonenden van de Blauwe Brug speelt daarbij een rol. Nu heeft de Omgevingsdienst dit punt juist onderzocht en het bleek niet nadelig voor het milieu als vrachtauto’s niet hoeven om te rijden en gewoon over de brug heen en weer gaan.

Dat betekent wel meer verkeer door de kern van Zwijndrecht. Slecht voor de verkeersveiligheid, vooral bij het station en de rotonde bij de Pieter Zeemanstraat, volgens Gerard Slotema van de PvdA. Chris Moorman van Algemeen Belang Zwijndrecht lanceerde nog een ander plan: maak een doorsteek van de dijk via de Bilderdijkstraat naar de rotonde achter het station. Maar dat lijkt de meeste raadsleden nog te veel luchtfietserij. Fractievoorzitter Andries van Gemerden van de CU/SGP ziet onmogelijke verkeersproblemen als alle vrachtverkeer bij de Sandelingenknoop samenkomt.

Wethouder Jos Huizinga onderstreepte het milieuaspect dat met het “omrijden” samenhangt en meende dat ondanks de bezwaren de route over de Blauwe Brug het minst onveilig is. Daar was de meerderheid van de raad het over eens.