ZWIJNDRECHT- De gemeente Zwijndrecht krijgt in twee natuurgebieden speciale aanpassingen voor mensen met een fysieke beperking. In natuur- en recreatiegebied Hooge Nesse komt een pad voor blinden en slechtzienden. Daarnaast wordt speelpolder Heerjanneke toegankelijker gemaakt voor kinderen met een beperking.

De twee voorzieningen zijn een aanvulling op het plan om een kwaliteitsimpuls te geven aan Hooge Nesse en polder Buitenland. De plannen zijn mede mogelijk door een subsidie van provincie Zuid-Holland via de Landschapstafel IJsselmonde. Wethouder Jacqueline van Dongen is blij met de subsidie: “Met de aanleg van deze voorzieningen kan jong en oud, met of zonder beperking, genieten van het groen dat Zwijndrecht te bieden heeft. En goed om te zien dat dit een initiatief is vanuit de samenleving. Door samen op te trekken zie je dat er mooie dingen kunnen ontstaan.”

Wandeling met speciale app

In Hooge Nesse komt een natuurlijk pad van bijna 1 km lang door een gevarieerd landschap. Stichting Hooge Nesse/Veerplaat gaat samen met leerwerkbedrijf Zwijndrecht Werkt zorgen voor de aanleg. Borden en een speciale app geven de wandelaar aanwijzingen over het traject en de natuur op Hooge Nesse. Stichting Hooge Nesse wil voor het ontwikkelen van de app scholieren inschakelen. De verwachting is dat het pad in het voorjaar van 2020 klaar is.

Iedereen speelt mee in speelpolder Heerjanneke

Speelpolder Heerjanneke in Heerjansdam ligt aan de rand van polder Buitenland. Zowel kinderen met als zonder beperking kunnen hier straks spelen in het groen. Er komen extra speelelementen en een aantal speel- en zitelementen wordt aangepast op de doelgroep, evenals de paden. De beheerder – Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde – gaat gebruik maken van natuurlijke materialen, die passen bij het groene karakter van de speelpolder.

Ook wethouder Ronald de Meij is positief over dit initiatief: “In deze tijd – waar we veel achter schermpjes zitten – is een dagelijkse dosis groen en spelen of bewegen in de natuur belangrijk om gezond en vitaal te blijven. Fijn dat we deze gebieden voor iedereen toegankelijk kunnen maken.”

Subsidie

Landschapstafel IJsselmonde geeft een subsidie van € 34.500. De overige € 34.500 betaalt de gemeente zelf. De Landschapstafel, die een deel van de subsidiepot van de Provincie beheert, is enthousiast over de plannen. Er zijn namelijk weinig belevingsmogelijkheden in het groen voor deze specifieke doelgroep. Ook had de Landschapstafel veel lof voor de vrijwilligers die zich inzetten om de voorzieningen te realiseren en daarna te beheren.