Vijf verdachten staan terecht voor de moord op Manuel Alvarez

Archieffoto MediaTV. De Aalbersestraat in Dordrecht waar het lichaam van Manuel Alvarez in 2021 werd teruggevonden.

DORDRECHT  – Vijf verdachten staan deze week terecht voor de gruwelijke moord op de Zwijndrechter Manuel Alvarez in de zomer van 2021. Na een dagenlange zoektocht werd op 2 augustus van dat jaar in een geparkeerde auto in Dordrecht het lichaam in delen teruggevonden. Vandaag houden de advocaten hun pleidooien. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 9 oktober.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de moord langdurig en zorgvuldig is voorbereid, inclusief het wegwerken van het stoffelijk overschot. De reconstructie van het OM is als volgt: Manuel Alvarez wordt op 28 juli 2021 gelokt naar een woning aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam die tijdelijk is gehuurd. Hij wordt vastgebonden, twintig keer gestoken, mogelijk gemarteld en gedood. Het lichaam wordt in een opblaaszwembadje gelegd en in elf stukken gezaagd.

Lichaam per taxi vervoerd
De door verdachten aangeschafte koffers bleken te klein voor het vervoer van de menselijke resten waarna er grotere gekocht werden. Deze zwarte koffers werden in een taxi vervoerd naar de woning van Abdi B. in de Kapitein Horsmanflat in Zwijndrecht. Van daaruit worden ze overgezet in een Opel, die uiteindelijk aan de Aalbersestraat in Dordrecht wordt aangetroffen.

Hoofdverdachte en handlangers
De hoofdverdachte waar alles om draait is de 27-jarige Abdi B. uit Zwijndrecht. Hij heeft bekend en zegt wraak te hebben genomen voor zijn broer vanwege een ruzie met Manuel Alvarez. Het zou daarbij draaien om geld. Het OM zegt Abdi niet te geloven waardoor het echte motief voor de moord dus onduidelijk blijft. Het OM gaat er vanuit dat Abdi niet in zijn eentje heeft gehandeld. Vier handlangers hebben geholpen bij onder meer de aanschaf van de koffers, de huur van de woning aan de Zevenkampse Ring en het vervoer van de lichaamsdelen.

Strafeis
Het OM eist een straf van 24 jaar cel tegen Abdi B. “Hij is de kwade genius.” De andere verdachten afkomstig uit Rotterdam en Zwijndrecht zouden twintig jaar cel moeten krijgen voor het medeplegen van de moord en het wegwerken van het lichaam. Namens de nabestaanden is er ook nog een schadevergoeding gevraagd aan de verdachten van in totaal 6,5 ton

Uitspraak
Vandaag gaat de rechtszaak verder met de pleidooien van de advocaten. Eén pleidooi is al gehouden, dat van Burhan A. Volgens zijn advocaat had de verdachte weliswaar wat spullen gekocht maar was dat te goeder trouw. “Hij dacht dat het voor het klussen en tuinieren van Abdi was en koesterde geen argwaan.” Burhan zou volgens zijn advocaat ook niet aan de Zevenkampse Ring zijn geweest. De rechtbank in Dordrecht zal op 9 oktober in alle zaken een uitspraak doen.

Bron: OM/mediapartner Rijnmond