Vijf Stolpersteine op de Ringdijk in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – Donderdagmiddag 7 maart 2019 worden op twee verschillende plekken aan de Ringdijk in Zwijndrecht vijf Stolpersteine geplaatst. De herdenkingsstenen worden gelegd ter nagedachtenis aan vijf Joodse inwoners van Zwijndrecht, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en later in concentratiekamp Auschwitz zijn omgebracht.  

De Stolpersteine zijn een initiatief van Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar die inmiddels door heel Europa verspreid enkele tienduizenden zogeheten ‘struikelstenen’ heeft gelegd. De stenen zijn 10 bij 10 centimeter groot en worden aangebracht in het trottoir voor de huizen van waar Joodse bewoners tijdens de oorlog zijn weggevoerd en later zijn omgebracht in concentratiekampen. Door het plaatsen van deze herdenkingsstenen worden de Joodse inwoners en hetgeen hen is aangedaan, nooit vergeten.

Om 16.00 uur worden ter nagedachtenis aan Abraham den Hartog (63), zijn vrouw Rachel den Hartog (62) en hun dochter Esther (22) drie Stolpersteine geplaatst aan de Ringdijk 360 ter hoogte van Lauwers 8 in Zwijndrecht. Burgemeester Robert Strijk en voorzitter Frans Meijer van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht houden een toespraak. Leerlingen van openbare basisschool De Dolfijn wonen de plechtigheid bij en zullen bloemen leggen. Ook wordt er een minuut stilte gehouden.

De aanwezigen gaan daarna te voet naar de tweede locatie, waar om circa 16.40 uur op plek aan de Ringdijk 225, ter hoogte van het Maasplein, twee Stolpersteine gelegd worden ter nagedachtenis aan de omgekomen broer en zus Benjamin Herman (52) en Hanna Meijer (64). Voorzitter Meijer houdt hier een toespraak, waarna er ook hier een minuut stilte wordt gehouden en bloemen worden gelegd.