Vijf Stolpersteine op de Ringdijk in Zwijndrecht geplaatst

ZWIJNDRECHT – Donderdagmiddag 7 maart 2019 zijn op twee verschillende plekken aan de Ringdijk in Zwijndrecht vijf Stolpersteine geplaatst. De herdenkingsstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan vijf Joodse inwoners van Zwijndrecht, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en later in concentratiekamp Auschwitz zijn omgebracht.  

De Stolpersteine zijn een initiatief van Gunter Demnig, een Duitse kunstenaar die inmiddels door heel Europa verspreid enkele tienduizenden zogeheten ‘struikelstenen’ heeft gelegd. De stenen zijn 10 bij 10 centimeter groot en worden aangebracht in het trottoir voor de huizen van waar Joodse bewoners tijdens de oorlog zijn weggevoerd en later zijn omgebracht in concentratiekampen. Door het plaatsen van deze herdenkingsstenen worden de Joodse inwoners en hetgeen hen is aangedaan, nooit vergeten.

Aan de Ringdijk 360, ter hoogte van Lauwers 8, zijn drie Stolpersteine voor Abraham den Hartog (63), zijn vrouw Rachel den Hartog (62) en hun dochter Esther (22) geplaatst. Burgemeester Robert Strijk en voorzitter Frans Meijer van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht hielden een toespraak.

Op de tweede locatie, aan de Ringdijk 225, ter hoogte van het Maasplein, zijn twee Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan broer en zus Benjamin Herman (52) en Hanna Meijer (64). Bij beide locaties waren leerlingen van de openbare basisschool De Dolfijn aanwezig en legden zij rozen op de stenen. Ook is bij beide plekken een minuut stilte gehouden.