ZWIJNDRECHT- Afgelopen zaterdag hebben de Verkenners van Scouting Panoord de scoutingwedstrijden van de Regio Rond de Biesbosch gewonnen. Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht reikte de eerste prijs uit aan de gelukkige winnaars. Zij gaan tijdens het pinksterweekeinde de regio vertegenwoordigen tijdens de landelijke scoutingwedstrijden in Baarn.

En er was dubbel succes, want ook de Scouts van Scouting Panoord die op de derde plaats zijn geëindigd hebben zich gekwalificeerd voor de wedstrijden in Baarn. De Gidsen van Scouting Alblasserdam, die tweede zijn geworden, completeren de afvaardiging van de regio.

Iedere regio binnen Scouting Nederland organiseert in de maand april wedstrijden om te bepalen wie aan de landelijke wedstrijden mee mogen doen. De Regio Rond de Biesbosch, waar Scouting Panoord onder valt, organiseerde afgelopen weekend de regionale wedstrijden (ook wel RSW genoemd) op de locatie van Scouting Panoord. Dit jaar deden 14 teams mee vanuit de gehele regio. De teams die op eerste drie plaatsen eindigen gaan naar de landelijke scouting wedstrijden (LSW), waar ruim 650 scouts uit heel Nederland aan meedoen. De wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdleden tussen de 11 en 15 jaar, die onder de speltak Scouts vallen en te herkennen zijn aan hun beige blouse. Binnen Scouting Panoord zijn binnen deze categorie twee groepen actief, de Verkenners en de Scouts, waarvan uiteindelijk vier teams dit weekend aan de RSW hebben meegedaan.

De wedstrijden kennen verschillende activiteiten die draaien om wat Scouting inhoudt. Het goed samenwerken als team, routetechnieken en het juist opzetten van een kampement zijn onderdelen die getoetst worden, maar ook zaken als spel, expressie en het klaarmaken van een originele maaltijd komen aan bod. De wedstrijden begonnen vrijdagavond met het opzetten van de tent en het pionieren (met houten palen en touw een object maken) van een kamptafel. Daarna werd een gemeenschappelijk spel gepeeld en uiteraard bij een kampvuur werd de eerste dag afgesloten. Zaterdag na het ontbijt is men op de fiets naar Zwijndrecht gegaan om nog een spel te spelen, en ’s middags was er een fiets ‘hike’ waarbij men aan de hand van vooraf uitgerekende coördinaten verschillende locaties moest vinden en bezoeken. Na terugkomst gingen de deelnemers koken en met het correct afbreken van het kampement was het afgelopen en kon de einduitslag van de RSW worden berekend.

Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht was speciaal naar Scouting Panoord gekomen om de einduitslag bekend te maken. Ieder deelnemend team ontving van haar een certificaat van deelname, en zij reikte de wisseltrofee voor de eerste plaats aan de Verkenners van Scouting Panoord uit. Een heuglijk feit, aangezien 14 jaar geleden een team van Scouting Panoord deze voor het laatst had gewonnen. Naast de derde plaats voor de Scouts van Panoord, werden de andere twee teams van Panoord respectievelijk 9e en 10e. Scouting Panoord wenst de winnaars en het team van de derde plaats veel succes op de LSW in Baarn op 9, 10 en 11 juni.