Verkeerde manier van controleren horeca: “Communiceer wat nu de bedoeling is”

Op beveiligingsbeelden is goed te zien hoe iemand restaurant en wijnbar WiQui in Zwijndrecht binnen loopt en naar het toilet gaat. Normaal gesproken geen probleem, is het niet dat er in de horeca nog steeds gecontroleerd moet worden op geldige QR-codes. Dat is bij deze persoon niet gebeurd. Dubbel pech voor de eigenaren, want dit was een controleur van de gemeente. “Een hele nare ervaring,” zegt Willem van der Heyden.

“Daarna kwam er een boa die zei dat wij een dwangbevel kregen. Maar daar laat ik het niet bij zitten. Ik wilde horeca in Zwijndrecht laten weten dat dit niet zomaar kan.” Willem heeft het dan over de manier van controleren. Volgens hem heeft de controleur bewust gewacht op een geschikt moment waarop er even niemand bij de deur liep en is toen naar binnen gegaan. “Dat is ook op de beelden duidelijk te zien.”

De tekst gaat door onder de video.

De burgemeester van Zwijndrecht Hein van der Loo laat in een schriftelijke reactie weten: “Ik sta 100% achter de inzet van controles. Van deze manier ben ik geschrokken. Die keur ik af.” Volgens de horeca-ondernemer zou er een proces-verbaal zijn uitgeschreven en zou hij een boete kunnen krijgen van 2500 euro. Maar de gemeente geeft aan dat er geen boetes zijn uitgedeeld tijdens de 85 controles van afgelopen weekend. “Communiceer dat dan,” vindt Van der Heyden. “Het is zaterdag gebeurd. Communiceer dan even wat nu de bedoeling is. Nu zit het toch niet lekker, en dat is heel vervelend.”

Burgemeester Van der Loo wil voorkomen dat er daadwerkelijk boetes worden gegeven aan horeca. Afgelopen weekend zijn er 19 mondelinge waarschuwingen afgegeven, 8 daarvan krijgen geen schriftelijk vervolg. De overige 11 worden deze week opnieuw beoordeeld en krijgen, zo nodig, een waarschuwingsbrief.

Komende maandag organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de ondernemers en gaat met hen in gesprek.