Verdachte supermarktdode in Den Haag deed eerder bedreigingen in Zwijndrecht

Foto Googleview: De betreffende Albert Heijn vestiging op de hoek van de Haagse Turfmarkt
ZWIJNDRECHT – De  man die dinsdagochtend een AH-supermarktmedewerkster doodstak in Den Haag was eerder deze maand veroordeeld voor het bedreigen van medewerkers van de gemeente Zwijndrecht.  Hij was daarvoor door de rechtbank op 9 juni tot 107 dagen cel veroordeeld.  Maar vanwege zijn langere tijd in voorarrest is hij gelijk vrijgelaten.

De 56-jarige Jamel L. bedreigde op 8 december vorig jaar meerdere ambtenaren van de gemeente Zwijndrecht. De van de Antillen afkomstige man zou toen tegen minstens twee medewerkers hebben gezegd: “Jullie hebben te maken met deze donkere zwarte man. Ik ga jullie allemaal aan flarden schieten.” Ook bedreigde hij een medewerker van Albert Heijn in Zwijndrecht nadat hij in de winkel betrapt was op het leegdrinken van een pak melk nog voor die afgerekend was. Vanwege die twee bedreigingen zat de man ruim drie maanden in voorarrest. En hoewel justitie vanwege zijn gedrag wilde dat hij psychiatrisch onderzocht werd adviseerde het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) dit echter niet te doen. Zo’n onderzoek zou in deze zaak niet nodig geweest zijn en de rechter nam dat advies over. Nog geen twee weken na zijn vrijlating steekt hij vervolgens een 36-jarige medewerkster van de Albert Heijn in Den Haag dood. De man kon een paar straten verderop worden aangehouden.

Vrij lang strafblad
De man heeft een vrij lang strafblad vol bedreigingen, poging tot moord, afpersing en wapenbezit. Een psychiater die Jamel in 2017 op verzoek van de rechtbank in Curaçao onderzocht heeft gaf aan: ‘Betrokkene is een chronisch psychotische man met paranoïde wanen en wordt in ernstige mate gevaarlijk geacht. Zijn dreigementen dienen zeer serieus genomen te worden. Hij wordt in staat geacht deze uit te voeren zodra hij dit vanuit zijn waanwereld gerechtvaardigd acht. Dat heeft hij in het verleden bewezen. De kans op herhaling wordt steeds aanwezig geacht.’

‘Onberekenbaar en agressief’
Advocaat Michael Mantz  stond Jamel L. in het verleden in de zaak van de bedreigde Zwijndrechtse ambtenaren en winkelmedewerker bij. Tegen de regionale omroep West gaf hij aan “Ik schrok enorm toen ik hoorde dat hij iemand heeft doodgestoken. Ik weet dat Jamel onberekenbaar en agressief is, maar het blijft meestal bij verbale taal.”

Reactie van de Minister voor Rechtsbescherming
Hoe er is omgegaan met het strafrechtelijk verleden van deze man, wordt op dit moment onderzocht, schrijft de Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan de Tweede Kamer. In principe worden er geen mededelingen gedaan over lopende strafrechtelijke onderzoeken. Maar omdat het volgens de minister gaat om een “uitzonderlijke gebeurtenis met grote maatschappelijke impact” zal hij de Tweede Kamer toch op hoofdlijnen hierover informeren.

Bron: Rijnmond/Omroep West