Uniek concert op twee orgels in Oude Kerk Zwijndrecht

De organisten Martin Mans (L) en Martin Zonnenberg

ZWIJNDRECHT – Op zaterdag 4 november uur geven de bekende organisten Martin Mans en Martin Zonnenberg een concert op het monumentale orgel van de Oude Kerk in Zwijndrecht in combinatie met een nieuw model Johannusorgel.

Een orgelconcert in de Oude Kerk is vooral een interessante belevenis vanwege het historische kerkorgel. Het Johannusorgel sluit hier echter naadloos bij aan en zal volgens de organisatie de aanwezigen eveneens gaan boeien. De klanken van het nieuwe type zijn namelijk gesampled van een kerkorgel en zijn niet van pijporgelklanken te onderscheiden. Het samenspel tussen beide organisten versterkt de impact van de muziek. Voor de luisteraar betekent dit een avond ontspannen genieten in een sfeervolle ambiance.

Programma
Het programma begint met een Fanfare voor twee orgels die gecomponeerd is door Martin Zonnenberg. Daarnaast komen geestelijke liederen aan bod zoals Psalm 25 en Heilig, heilig, heilig. De organisten spelen ook elk afzonderlijk een improvisatie en tevens staat een doorlopende improvisatie op twee orgels op het programma. Klassieke orgelwerken passeren de revue in het Adagio van Beethoven en Boléro de Concert van Lefébure-Wely. De musici sluiten af met een vrolijke potpourri die ze vierhandig op het Johannusorgel ten gehore brengen.

Achtergrond Martin Mans
Als jongen van 12 jaar kreeg Martin Mans zijn eerste vaste aanstelling in Melissant op Goeree Overflakkee. Sinds 1995 is hij als organist verbonden aan de Breepleinkerk in Rotterdam.Martin treedt vaak op in het buitenland in onder andere Zuid-Afrika, Canada en Amerika. Hij heeft daarbij veel inspiratie opgedaan en muziek uitgewisseld tussen de continenten. Martin is naast organist ook dirigent van enkele mannenkoren en vocale ensembles. In 2010 kreeg Martin een ridderorde vanwege zijn muzikale en culturele verdiensten.

Achtergrond Martin Zonnenberg
Martin Zonnenberg studeerde Koordirectie en Schoolmuziek en is als organist verbonden aan de Grote Kerk in Sliedrecht. Hij heeft diverse koren onder zijn hoede en is muziekarrangeur bij het bekende Tv-programma Nederland Zingt van de EO. Orgelspelen doet hij met overgave en telkens laat hij zijn gehoor genieten van de meest bijzondere pijporgelklanken. Ook hij ontving een ridderorde voor zijn muzikale verdiensten.

Info
Datum: zaterdag 4 november 2023. Aanvang concert: 20.00 uur, deuren open om 19.15 uur.
Locatie: Oude Kerk, Kerkstraat 49a, Zwijndrecht.
Toegang in de voorverkoop: € 14,=. Aan de kerk € 15,-. Kinderen t/m 11 jaar gratis.
Reserveren via www.martinmans.nl of bel met: 06-25391903.

Bron: Martin Mans concerten