Twee aanhoudingen voor opruiing tijdens Luilaknacht

ZWIJNDRECHT – De politie hield vrijdagochtend twee mannen aan voor mogelijke betrokkenheid bij de opruiing die plaatsvond tijdens de nacht voorafgaand aan Koningsdag, de zogenoemde Luilaknacht. Zij worden ervan verdacht dat zij mensen hebben opgeroepen om gevaarlijke situaties te veroorzaken met straatraces, rideouts en stunts e.d. Hiervoor zijn een 18-jarige man uit Puttershoek en een man van 19 jaar uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden.

De man van 18 jaar is in zijn woning in Puttershoek aangehouden. De 19-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht is vanmorgen in Zwijndrecht aangehouden. De politie doet onderzoek naar hun betrokkenheid bij de opruiing en of er wellicht nog meer mensen bij betrokken zijn. Meer aanhoudingen worden daarom ook niet uitgesloten. Burgemeester Van Heijningen van gemeente Hoeksche Waard: “Het is goed dat de politie de kwestie van Luilak tot op de bodem uitzoekt. Het is onaanvaardbaar dat dit evenement aangegrepen wordt om rellen te schoppen”.

Over luilakken
Luilakken is een traditie waarbij in de vroege ochtend lawaai wordt gemaakt, bijvoorbeeld door met enkele brommers zonder uitlaat of blikken erachter door de straten te rijden. Volgens de politie wordt de afgelopen jaren het traditionele ‘Luilakken’ echter ook misbruikt door personen die voor overlast en gevaarlijke situaties zorgen. 

Eerdere aanhoudingen
In de week van 22 april dit jaar heeft de politie in de aanloop van Luilaknacht al drie mannen aangehouden. De aangehouden verdachten, een 28-jarige man uit Ridderkerk, een 19- jarige man uit Sliedrecht en een 18-jarige man uit Ridderkerk, werden ervan verdacht op social media een oproep te hebben gedaan om de openbare orde te verstoren en verkeersonveilig gedrag te vertonen. Deze verdachten moeten zich nog verantwoorden voor de rechter.

Bron Politie