Tips en inspiratie op de Duurzaamheidsmarkt

ZWIJNDRECHT – Genieten van de natuur? Lagere energierekening? Afval scheiden? Meer groen in de tuin? Dat klink best goed toch? Duurzaam omgaan met energie, de natuur en onze spullen is iets waar steeds meer mensen bij stil staan. En dat is positief, want alleen samen kunnen we stappen zetten. Veel mensen zijn het hele jaar bezig met duurzaamheid. Om inwoners te laten zien hoe makkelijk en normaal duurzaamheid inmiddels is, organiseren de Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard en de gemeente dit jaar opnieuw de Duurzaamheidsmarkt.

Vaker op de fiets, minder shampoo gebruiken (plastic soep!), de verwarming een graadje lager, meer groen in de tuin. Geen tegels. Het zit ‘m in kleine dingen. Als bezoekers van Walburg zaterdag weggaan met één van die mooie voornemens in hun hoofd, dan is ons doel bereikt!”, aldus de Stichting Natuur & Landschap – Zwijndrechtse Waard.

Wat is er te doen?
Bij tientallen kraampjes kunnen inwoners zich laten inspireren en informeren. Over bijvoorbeeld het verduurzamen van hun woning, energie besparen of tiny houses. De Flora & Fauna werkgroep is aanwezig om te vertellen over het belang van vogelhuisjes en ook onze lokale imker staat op de markt. Bijen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Zelfs op de Zwijndrechtse bedrijventerreinen zijn bijenvolken geplaatst en de eerste honing is inmiddels geoogst. Er zijn op de Duurzaamheidsmarkt ook prijzen te winnen. Inwoners kunnen hun snelheid testen met afval scheiden en daarmee een mooie afvalbak voor in de keuken winnen! En wat kunnen we doen aan de extreme regenbuien die vaker gaan vallen? Bezoekers kunnen bij een speciale watertafel zelf ervaren wat het effect is van een extreme bui en hoe het water op zoek gaat naar ruimte.

Een herfstbloeier cadeau
Jacqueline van Dongen, wethouder Duurzaamheid: “Wij zetten ons in om de omgeving klimaatbestendig te maken, maar ook u bent aan zet om te reageren op het veranderend klimaat. Duurzaamheid is van ons allemaal en iedereen kan op zijn of haar manier een kleine of grote bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door meer groen in de tuin en minder tegels. Doet u mee? Om u op weg te helpen geef ik u graag een mooie herfstbloeier cadeau (op=op). U hoeft deze alleen nog maar te planten in uw tuin. Ik zie u graag zaterdag op de Duurzaamheidsmarkt!”