Textielexpositie ‘Tegendraads’ in KunZt

ZWIJNDRECHT – Van 14 april tot en met 26 mei is in KunZt Zwijndrecht de textielexpositie Tegendraads te bezichtigen. De tentoonstelling toont textielkunst van Tilleke Schwarz en Annelies Morris. ‘Tegendraads’ wordt feestelijk geopend op vrijdag 12 april om 16:30 uur. Ook zijn er bij deze expositie twee bijzondere workshops.

‘Tegendraads’ is een expositie die unieke textielkunst laat zien. Er worden eigenwijze borduurwerken van Tilleke Schwarz en het vernieuwende papierwerk van Annelies Morris tentoongesteld. Schwarz onthult een nieuwe dimensie van borduurkunst met haar levendige composities, terwijl Morris, door papier onder de naaimachine te bewerken, een spannende synergie creëert tussen textiel en papier. ‘Tegendraads’ verwijst naar de essentie van draad, de ziel van textiel.

Tilleke Schwarz
Tilleke Schwarz (1946) leerde het borduren van haar moeder en verder is ze opgeleid op de Kunstacademie in schilderen en tekenen ( de AKI in Enschede, tegenwoordig ARTEZ en de Vrije Academie in Den Haag). Tilleke heeft met haar werk diverse internationale prijzen gewonnen. Tilleke verzamelt plaatjes en teksten, die haar verbazen, verrassen of ontroeren en die gebruikt ze later in haar werk. Op deze manier ontstaat een subtiel commentaar op onze moderne maatschappij. Alles kan als inspiratie dienen: de krant, internet en zelfs boodschappenbriefjes. Al bordurende voegt ze plaatjes en teksten toe. Haar gevoel voor humor is typerend voor haar joodse achtergrond: een mix van een lach en een traan.

Annelies Morris
Na een opleiding mode aan de Kunstacademie te Rotterdam werkt Annelies Morris al jaren als interieur-en fotostylist voor magazines en commerciële klanten. Op de achtergrond was wel steeds het gevoel aanwezig, van het autonoom willen creëren. Toen daar tijd voor kwam, is ze begonnen om met de naaimachine een “kledingcollectie” van behangpapier te maken. Op diverse locaties zijn de creaties geëxposeerd, van behangbeurzen en galeries tot Museon. Vanuit het idee met papier te werken op de naaimachine is Annelies verder gegaan met experimenteren. Na voorheen heel kleurrijk te hebben gewerkt begon een periode, waarin ze in zwart/wit herinneringen “schetst” met de naaimachine. Haar werk bestaat uit fijne borduursels, collages van papier of een combinatie daarvan. Werk ontstaat tijdens het maken, door papier toe te voegen, weg te scheuren of diverse lagen aan te brengen.

Info
De expositie ‘Tegendraads’ is in KunZt te zien van 14 april t/m 26 mei te zien. De uitgebreide informatie over beide kunstenaars is te vinden op de website kunztzwijndrecht.nl/tegendraads. KunZt is onderdeel van het Oude Raadhuis in Zwijndrecht. Bij deze expositie zullen beide kunstenaars ook een workshop organiseren. Aanmelden doet u via de website. Plekken zijn beperkt.

Bron:Kunzt