Taart voor de burgemeester van de jarige welpen

ZWIJNDRECHT- Scouting Panoord, Waterscouting De Vikings en Scouting Ooievaarsgroep Heerjansdam hebben deze zaterdag een taart aangeboden aan Hein van der Loo, de burgemeester van Zwijndrecht. De aanleiding is dat binnen Scouting de speltak van de welpen, de leeftijdsgroep van kinderen van 7 tot 11 jaar, 100 jaar geleden in Nederland is opgericht. Alle reden voor een feestje, en daar hoort uiteraard taart bij.

In 1910 werd in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf 11 jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land. In het hele land vieren de welpen dit jaar daarom feest. Dat start met het aanbieden van een taart aan hun burgemeester. Daarnaast worden er nog verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in de loop van het jaar.

Deze zaterdag heeft Hein van der Loo, burgemeester van Zwijndrecht, de taart in ontvangst mogen nemen. Hem was ook gevraagde de kinderen kort iets te vertellen over de geschiedenis van de welpenspeltak. Wat de burgemeester echter niet wist is dat de kinderen van tevoren iets hadden afgesproken. Bij bepaalde woorden zouden ze opeens ‘iets’ doen. Groot was dan ook de verbazing bij de burgemeester toen er ineens een grote groepsknuffel was na het noemen van de naam van Lord Baden-Powell, oprichter van de scouting. En dat bij het woord ‘welpen’ ineens alle kinderen gingen springen. De burgemeester kon er hartelijk om lachen. Na de korte toespraak heeft de burgemeester de taart in ontvangst genomen en gedeeld met alle aanwezige welpen.

De welpen zijn de grootste leeftijdsgroep van Scouting. In totaal zijn er bijna 30.000 welpen in Nederland, die elke week uitdagende activiteiten beleven tijdens de bijeenkomsten van Scouting. De welpen spelen in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van het Jungleboek. Samen met spelfiguren Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspellen, oefenen met koken en doen creatieve programma’s. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren.