Scouting Panoord op bezoek bij de Ambulancedienst

ZWIJNDRECHT – Afgelopen zaterdag zijn de Welka’s van Scouting Panoord op bezoek geweest op de trainingslocatie van de Ambulancedienst in Dordrecht. Hier hebben zij een rondleiding gehad en EHBO-oefeningen gedaan. Het bezoek stond namelijk in het teken van het behalen van hun EHBO-insigne.

Binnen Scouting leren kinderen diverse vaardigheden, bijvoorbeeld omgaan met vuur, knopen, etc. Als bewijs voor het beheersen van deze vaardigheden verdienen zij insignes die ze op hun blouse bevestigen zodat ze kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Een van deze vaardigheden betreft EHBO. De voorgaande twee weken waren de Welka’s, scouts in de leeftijd van 8½ t/m 11 jaar, hier al druk mee bezig geweest tijdens hun scouting opkomsten op zaterdag. En hoe mooi is het om dan dit insigne bij de Ambulancedienst te mogen afronden. Het trainingscentrum van de Ambulancedienst in Dordrecht was bereid ons hierbij te helpen.

Afgelopen zaterdag was het zover. De Welka’s werden hartelijk ontvangen door Wim. Na een korte uitleg over hoe ze daar werken en over zijn collega’s, werd er een rondleiding gegeven en een film over de Ambulancedienst vertoond. Zij hebben daar diverse oefenlokalen om situaties na te bootsen met speciale apparatuur en testpoppen. Vooral de testpoppen zagen er levensecht uit, dat vonden sommigen best spannend. Daarna mochten de Welka’s in twee groepen verschillende oefeningen doen waaronder beademing, verschillende soorten verbanden aanleggen en de Rautek en Heimlich greep. Tussendoor werden vragen gesteld over wat ze al geleerd hadden tijdens de eerdere opkomsten over EHBO. Nadat alle Welka’s ook nog een echte ambulance van binnen hadden mogen bekijken, kreeg iedereen zijn welverdiende EHBO-insigne uitgereikt.

Scouting Panoord wil het trainingscentrum van de Ambulancedienst, en met name Wim, bedanken voor de ontvangst, de rondleiding en de uitleg. Alle Welka’s zijn zeer enthousiast met hun insigne, een mooie bouwplaat en sticker naar huis gegaan en kijken terug op een zeer geslaagde dag!