Reactie Albert Schweitzer ziekenhuissluiting in het weekend

ZWIJNDRECHT/RIDDERKERK- “Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) onderzoekt onder meer of het wenselijk is om de locatie Zwijndrecht op zaterdag en zondag te sluiten. Het zou één van een flink aantal manieren kunnen zijn om een noodzakelijke, structurele kostenbesparing te behalen. Ook wordt bekeken of de locatie Ridderkerk, waar poliklinieken van het ASz gehuisvest zijn in gezondheidscentrum GOED, überhaupt moet blijven bestaan. Er is daarover nog geen besluit genomen, benadrukt het ziekenhuis.

Het ASz is volgens de banken te weinig winstgevend om op termijn voldoende financieel sterk te zijn. Daarom moet in 2019 zeven miljoen euro bespaard worden en daarna elk jaar structureel nog eens zes miljoen, om toe te voegen aan het eigen vermogen.

In Zwijndrecht daalt in het weekeinde de bedbezetting op de verpleegafdelingen tot onder de 50 procent. Er zijn dan gemiddeld maar twintig patiënten opgenomen. “Op diezelfde dagen hebben we op locatie Dordwijk genoeg capaciteit om twintig patiënten extra te huisvesten”, zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Als hiermee een grote besparing mogelijk blijkt, moeten we er serieus naar kijken.” Ook hierover is nog geen besluit genomen.

Zwijndrecht is een aantal jaren geleden al door het ASz aangewezen als een ziekenhuislocatie waar zo veel mogelijk ‘planbare’ zorg in grote aantallen plaatsvindt, zoals niet-complexe en niet-risicovolle operaties; plus een zeer breed aanbod polikliniekspreekuren. Van der Meer stelt dat er zeker geen sprake is van helemaal weggaan uit Zwijndrecht. “We kunnen die locatie absoluut niet missen, we zijn er zelfs aan het uitbreiden met het regionale Pijnbehandelcentrum.”