Proces tegen Minh V. vertraagd door ruimtegebrek PBC

De plaats delict van de dodelijke schietpartij op 21 januari in Zwijndrecht

DORDRECHT – Het strafproces tegen de 50-jarige man die verdacht  wordt dat hij in Zwijndrecht zijn ex en haar moeder heeft neergeschoten loopt vertraging op en zal dit jaar niet meer kunnen beginnen. De oorzaak is het gebrek aan plekken bij het Pieter Baan Centrum (PBC), waar de verdachte Minh V. bijnaam ‘Lucky’,  naar toe moet voor een psychiatrisch onderzoek. Maar door ruimtegebrek kan hij pas in oktober bij het PBC terecht.

Het Openbaar Ministerie maakte dit tijdens een zitting  bij de rechtbank in Dordrecht donderdagmiddag bekend. Voor deze verdachte zijn namelijk extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. De reden hiervoor is de vlucht van de man na de schietpartij en het feit dat hij daarna nog enige tijd ondergedoken zat. Het aantal beveiligde plekken bij de psychiatrische observatiekliniek is echter beperkt. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak kan daarom dit jaar niet meer beginnen. Als er een plek vrijkomt wordt de verdachte zeven weken geobserveerd en daarna hebben de deskundigen nog zeven weken nodig om een rapport te schrijven.

Parkeerplaats
De verdachte V. wordt er van verdacht dat hij eind januari dit jaar zijn ex-vriendin en haar moeder neerschoot op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht.  Zijn ex (38) raakte daarbij zwaargewond, haar moeder (66) overleed ter plaatse. Tijdens de zitting  diende de advocaat van de verdachte het verzoek in om een groot aantal getuigen te horen. “Ik wil van getuigen weten hoe het precies is gegaan”, zei hij. “Mijn cliënt heeft verklaard dat hij in paniek heeft geschoten en niet dat hij van meet af aan met een getrokken pistool liep.”

Getuigen
Omdat het nog niet duidelijk is of er sprake is van doodslag of moord heeft de rechter nu dertien getuigen aangewezen die hiervoor van belang kunnen zijn. Volgens de officier van justitie zou er echter genoeg bewijs zijn om te kunnen spreken van moord.  De volgende strafzitting in deze zaak zal gehouden worden op 27 september maar ook deze zal nog niet inhoudelijk zijn.

Bron: Openbaar Ministerie/Rijnmond