Politie vindt bij diverse invallen uitzonderlijke hoeveelheid vuurwapens

Foto MediaTV. Een deel van de aangetroffen vuurwapens waarvan de helft automatisch.

ROTTERDAM/ZWIJNDRECHT – De politie heeft afgelopen dinsdag bij invallen in Ridderkerk, Zwijndrecht, Rotterdam en Vlaardingen naast 100  jerrycans vloeistoffen voor synthetische drugs ook nog bijna veertig vuurwapens in beslag genomen. De helft hiervan bestond uit zware, automatische vuurwapens. Ook vonden agenten nog zakken vol munitie. Vijf mannen zijn aangehouden waaronder inwoners uit Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Vlaardingen en Rotterdam.

Dinsdag 18 april vielen verschillende arrestatieteams rond het middaguur binnen bij drie loodsen op een bedrijventerrein in Ridderkerk en woningen in Rotterdam, Zwijndrecht en Vlaardingen. Later die dag volgden nog doorzoekingen in twee garageboxen in Ridderkerk en een woning in Hendrik-Ido-Ambacht. Vijf mannen werden aangehouden; een 32-jarige man uit Zwijndrecht, een 57-jarige man uit Vlaardingen, een 36-jarige en 61-jarige man beiden uit Rotterdam en een 62-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht. De mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Uitzonderlijke hoeveelheid wapens
In de woningen en loodsen vond de politie veel jerrycans met vloeistoffen bedoeld voor de productie van illegale drugs. Daarbij vonden zij ook enkele vuurwapens en zakken vol munitie. In twee garageboxen werd daarna nog een uitzonderlijker vangst gedaan; maar liefst 36 vuurwapens. In totaal zijn er 39 vuurwapens gevonden waaronder 20 automatische vuurwapens. “Zoveel wapens in één onderzoek, dat zien we zelden. Zeker niet met vuurwapens van dit kaliber. De hoeveelheid en het type wapens bevestigen het vermoeden van grootschalige handel in vuurwapens door de verdachten”, licht Brigit Nolden, sectorhoofd van de Dienst Regionale Recherche toe.

Vertrouwelijke tip als start
Dit onderzoek startte ruim een half jaar geleden na een tip gedaan via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over handel in vuurwapens. De politie startte hier een onderzoek naar en stuitte daarbij op informatie dat dezelfde verdachten zich ook bezig zouden houden met drugsproductie en -handel. “Het aantal schietpartijen en explosies is ongekend hoog. Onderzoeken daarnaar verdienen én krijgen de volle aandacht.”, vertelt Nolden. “Maar een tip over handel in vuurwapens… Dat is goud! Door die wapens van straat te halen en de aanbieders hiervan aan te houden, kun je echt een slag slaan en nieuwe schietpartijen voorkomen. Daarom hebben rechercheurs zich de afgelopen maanden vastgebeten in deze zaak. Met de inval van afgelopen dinsdag als resultaat.” Maar daarmee stopt het onderzoek niet. Nolden legt uit: “We hebben bij de doorzoekingen meer dan honderd gegevensdragers in beslag genomen. Denk aan telefoons, laptops… Die worden onderzocht. Ook hebben we vijf auto’s in beslag genomen. Die zullen onder meer worden onderzocht op verborgen ruimtes.”

Melden helpt
“Melden helpt”, wil Nolden iedereen nogmaals op het hart drukken. “Om de handel in wapens en drugs te bestrijden is de hulp van omwonenden van groot belang. Buurtbewoners kennen hun wijk het beste en hebben het vaak als eerste door als er iets niet klopt. Het melden van deze verdachte situaties helpt om de wijk veilig te houden. Wij kunnen dan met dit soort informatie aan de slag en als er sprake lijkt te zijn van strafbare feiten pakken we deze aan, zoals ook na deze tip is gebeurd”. 

Contact
Wie een verdachte situatie ziet waarbij de verdachten nog in de buurt zijn kan het beste het alarmnummer 112 bellen. Wie getuige was van een verdachte situatie, maar is het al even geleden, dan kan men deze tip kwijt via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Wie een vertrouwelijk gesprek met het Team Criminele Inlichtingen wilt hebben kan bellen met 088 - 6617734.

Bron: Politie