Plaatsing ooievaarsnest op de Kiboe-Hoeve

Foto St. Kiboe-hoeve: Gerard Keuzekamp, Gerda en Henk van Zetten (R)

ZWIJNDRECHT – Op dinsdag 25 april is op de Kiboe-Hoeve een tweede mijlpaal bereikt. Na het slaan van de eerste paal is er een ooievaarsnest geplaatst. Men hoopt dat de ooievaar die vorig jaar daar gezien werd het nest uiteindelijk gaat ontdekken. Naast dit nest wordt er momenteel ook nog hard gewerkt aan een speciaal diervriendelijk verblijf voor konijnen.

Het idee voor het ooievaarsnest ontstond vorig jaar toen Quirijn van den Bosch – beheerder van Drechtwerk Groen – aan de voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kiboe-Hoeve Gerard Keuzenkamp vertelde een ooievaar op de punt te hebben gezien. Op dat moment ontstond het idee om bij de vernieuwbouw te kijken of er een ooievaarsnest geplaatst kon worden. De Stichting heeft dit met de projectleider besproken en ook de gemeente was enthousiast. Voor de financiering kreeg de Stichting hulp uit onverwachte hoek doordat Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel in overleg met de directie van Verkerk de opbrengst van de komende Verkerkloop op 10 mei as. ten goede laat komen aan de parkboerderij. 

Ervaren ooievaarsnest bouwer
Hoe kom je aan een ooievaarsnest? Deze vraag bracht Gerard uiteindelijk in contact met Henk van Zetten van Ooievaarsnesten ‘De Hoogenkamp’ uit Wageningen. Deze voormalig boer maakt en plaatst al 18 jaar ooievaarsnesten door het heel Nederland en België. Dinsdag kwam Henk met zijn vrouw Gerda en het ooievaarsnest naar Zwijndrecht en is met hulp van de machinist van De Kuiper Infrabouw de paal door Henk en Gerda op zijn plaats gezet. “Het nest is goed zichtbaar in de omgeving van het Develpark en we hopen dat de ooievaar van vorig jaar het nest gaat ontdekken. Als Stichting hopen we dat de bewoners van Zwijndrecht heel veel plezier gaan beleven aan dit ooievaarsnest en bedanken we alle deelnemers aan de Verkerk(bedrijven)loop, de Rotary Zwijndrecht Waal & Devel en Verkerk voor hun steun” aldus de voorzitter.

Bron: Stichting Kiboe-Hoeve