STREEKNIEUWS – Rodger Daniëls en Arie van Loon, beiden werkzaam bij de facilitaire dienst van PIT kinderopvang & onderwijs en allebei fervent sportvisser, zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun opleiding tot erkend vismeester.

Samen verzorgen zij al jarenlang en met veel succes de vis-bso voor de kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs. Om kinderen meer actief buiten te laten zijn, organiseert Sportvisserij Nederland sinds kort het Vissenproject voor groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. “Hiervoor leiden ze vismeesters op, onder wie Arie en ik,” aldus Rodger Daniëls. “We zijn eerst geslaagd voor het theorie-examen en hebben daarna praktijkexamen gedaan op De Notenbalk, een van onze kindcentra.” Dat examen bestond uit twee delen. Arie van Loon: “We hebben de kinderen van groep 7 en 8 eerst lesgegeven over vissen, vissoorten, de habitat van de vis en hoe we gevangen vis respectvol behandelen. Daarna zijn we met hen naar het water bij de kruising Munnikensteeg/Klarinetsingel gegaan.” Daar stonden drie ervaren vrijwilligers van de sportvisverenigingen van Dordrecht en Zwijndrecht klaar met hengels, visdraad, dobbers, haakjes, gewichtjes van ijzer, aas, schepnetten en emmers. De kinderen kozen een visstek en toen kon het feest beginnen.

Natuur
Hun geduld werd niet lang op de proef gesteld. Ze hebben heel veel gevangen, variërend van 1 tot 15 vissen per kind. De vangst bestond uit baarsjes, rietvoorns en blankvoorns die ze allemaal zo snel mogelijk hebben teruggezet. Ze hebben ook een grote brasem zien zwemmen en een zwaan met jongen. Na afloop kregen de jonge vissers een tasje van Sportvisserij Nederland met informatiemateriaal over vissen, een hakensteker en een vistuigje. “We willen de kinderen graag bijbrengen dat vissen heel ontspannend is. Het gaat er niet om of je iets vangt, maar dat je in de natuur helemaal tot rust komt,” benadrukt Arie van Loon. “Daarbij is het belangrijk dat je de vissen met respect behandelt en je visstek netjes achterlaat.” Met kinderen vissen is voor de kersverse vismeesters vanzelfsprekend. Rodger Daniëls: “Ik verzorg visworkshops op de buitenschoolse opvang sinds 2011 en vanaf 2016 doen Arie en ik dat samen. Dat we de opleiding tot erkend vismeester succesvol hebben afgerond, waren we aan onze stand verplicht. Het leuke is dat we de oudere kinderen nu in zowel de kinderopvang als het onderwijs kunnen laten ervaren hoe leuk vissen is.”