ZWIJNDRECHT – Als Frans Duijts zaterdagavond 14 september het slotakkoord geeft aan zijn optreden en aan de Binnenvaartdagen Zwijndrecht, is dat tegelijk het beginakkoord voor de toekomst. Want de gelijknamige stichting is vast van plan er een blijvend publieksevenement van te maken vol voorlichting en entertainment.
Leo van Teeffelen

Piet de Bruin is de aanstichter van dit tweedaagse binnenvaartevenement, samen met mede-organistoren Jan van Laar en Rutger Hoogerwerf wil hij de binnenvaart op een verrassende manier presenteren aan jong en oud en aan het bedrijfsleven in de Drechtsteden. En dat niet één keer: “We willen er een blijvend evenement van maken.”

Een betere locatie voor het evenement is nauwelijks denkbaar. Het strekt zich uit over het Veerplein, Maasplein, Thorhoofd, kade Zomerlust en gaat vervolgens het water van de Oude Maas op. Daar liggen een containerschip, een tankschip en een museumschip ter bezichtiging en varen een rondvaartboot, onderhoudt Veerdienst 3 een lijndienst met het drijvende binnenvaartmuseum in Dordrecht en verzorgt Imbarcazione Barone rondvaarten door de binnenstad van Dordrecht. Of het nog niet genoeg is verzorgt partyship Ameland iedere twee uur een rondvaart op de Oude Maas, Dordtse havens en de Rietbaan in Zwijndrecht. De KNRM houdt er reddingdemonstraties en er is een flyboardshow. De plaatselijke horecabedrijven zorgen voor genoeg te eten en te drinken.

Vrijdag
Deze dag openen voormalig burgemeester Dominic Schrijer –nu voorzitter van Koninklijke BLN Schuttevaer- en burgemeester Hein van der Loo tussen 12.00 en 13.00 uur het evenement officieel. Deze dag worden ook de leerlingen verwacht van het Da Vinci College, het Loket, het Scheepvaart en Transportcollege en leerlingen van groep 7 en 8 van de bassischolen in Zwijndrecht e.o.. Zij kunnen dan kennismaken met het bedrijfsleven dat ruim vertegenwoordigd is in pagodetenten. “Het is één van de doelen om kinderen en jongeren te interesseren voor de binnenvaart, een branche waarin volop werk is”, benadrukt Rutger Hoogerwerf. Vermaak is er genoeg, zo zien we een binnenvaartsimulatoren, zijn er fraaie miniatuurmodellen te zien en RTV Rijnmond is aanwezig om verslag te doen. ’s Ochtends is er een DJ, die middag en avond treden het Dordrechtsch Vischerschkoor, Verena de Ruijter, Amazing Stroopwafels en Joan en Wim Dalmee op.

Zaterdag
Op deze dag ligt er ook een stoomboot aan de kade, naast de eerdergenoemde schepen, het is ook de dag waarop de nadruk nog meer op entertainment ligt. Voor de kleintjes schminken en ballonnenknopen bijvoorbeeld. Een mooie combinatie is er met Lifestyle aan de Maas, het evenement waarin de winkeliers zich presenteren. Qua artiesten deze dag en avond achtereenvolgens een DJ, Dordrechtsch Vischerschkoor, een djembe band, de coverband NoNotes en als afsluiter en uitsmijter Frans Duijts.

Jan van Laar is blij met de vele bedrijven en organisaties die het evenement sponsoren, dat neemt niet weg dat hij zich aanbevolen houdt voor extra sponsors.

Praktisch
Het evenement is autovrij, een groot deel van de Ringdijk doet dienst als parkeerplaats. Er zijn verkeersregelaars om e.e.a. te begeleiden Er rijden (gratis) pendelbussen naar het evenemententerrein. De toegang is gratis, voor consumptiemunten staan er op verschillende locaties automaten waar contant betaald of gepind kan worden. De Binnenvaartdagen Zwijndrecht vinden plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 september van 10.00 tot 23.00 uur.

Kijk voor meer info en contact op www.binnenvaartdagen.nl