ZWIJNDRECHT – Het parkeerterrein van winkelcentrum Walburg knapt op! Nu de vernieuwing van winkelcentrum Walburg gereed is, is het tijd om te investeren in de buitenruimte. Tot en met 2021 worden er door aannemer De Kuiper Infrabouw, in opdracht van de gemeente Zwijndrecht, werkzaamheden uitgevoerd om het riool en de bestrating te vervangen en het mooier en groener te maken. En dat alles op de meest duurzame manier. Woensdag 4 december was de kick-off voor de start van de werkzaamheden. 

In december starten de eerste werkzaamheden aan het gemaal en wordt het tijdelijke parkeerterrein aan de Rotterdamseweg aangelegd. De werkzaamheden op het parkeerterrein starten in januari, zo worden winkeliers en bezoekers tijdens de feestdagen ontlast. Naar verwachting zijn de werkzaamheden halverwege 2021 afgerond. De werkzaamheden worden fase voor fase uitgevoerd om de overlast tot een minimum te beperken. De winkels en woningen blijven altijd bereikbaar. Ook blijven er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Weekmarkt
De weekmarkt wordt, voordat de werkzaamheden aan het parkeerterrein Biesbos starten, verplaatst richting het tankstation, ter hoogte van de Albert Heijn. En zal terugkeren op de gebruikelijke plek. Er blijft dus altijd markt op donderdag.

Parkeren
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Zo blijven er zoveel mogelijk parkeerplaatsen beschikbaar, voor bewoners en bezoekers. Ook worden tijdelijke parkeerplaatsen gecreëerd bij het grasveld aan de Rotterdamseweg en op de huidige locatie van de bewaakte fietsenstalling. Begin van het jaar wordt de parkeerplaats bij de Aldi ook opnieuw ingericht.

Pilot project duurzaamheid
De gemeente Zwijndrecht heeft dit project als pilot gekozen om zo goed mogelijk duurzame keuzes te maken. Dat is bijvoorbeeld met de bestrating. Maar ook door het hergebruiken van de oude stenen voor het puin dat nodig is onder de bestrating en riolering.

Wethouder van Dongen: “Het klimaat verandert. Niet alleen wordt het warmer en droger, maar de kans op enorme hoosbuien neemt toe. Daarom komen er grotere groenvlakken waarin bomen goed kunnen groeien. Dit maakt het gebied niet alleen aantrekkelijker, bomen zorgen ook voor schaduw, verkoeling en opvang van fijnstof. In de parkeervakken komen stenen die waterdoorlatend zijn om water te kunnen bergen bij regen. Het regenwater wordt zo schoon afgevoerd via een aparte ondergrondse buis. Door de aan- en afvoer van materialen efficiënt te organiseren, besparen we ruim 12 ton CO2 en 3700 liter diesel wordt bespaard. Dat staat gelijk aan 18 jaar ademhalen voor een persoon en een aantal jaar autorijden!”

“Wethouder Tycho Jansen (economie) “Winkelcentrum Walburg is het winkelhart van Zwijndrecht. De investering die nu gedaan wordt is hard nodig. Ook om het gebied klaar te maken voor de toekomst. De werkzaamheden zullen de komende anderhalf jaar overlast veroorzaken voor winkelend publiek en ondernemers, maar dat zal het uiteindelijk zeker waard zijn”.

Volg de werkzaamheden
Hoe het eruit komt te zien is te zien op de website www.zwijndrecht.nl/walburgknaptop of via de app ‘Walburg knapt op’. Via de app kan men ook op de hoogte blijven van de werkzaamheden, fasering en planning. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android in de Appstore en Playstore. Daarnaast is er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden een omgevingsmanager- en butler waarbij men terecht kan voor vragen.