Over een maand: het Noordparkfestival!

ZWIJNDRECHT – Aan het begin van de mooie zomer van vorig jaar was de 10e editie van het Noordparkfestival. Een gratis toegankelijk Zwijndrechts feest dat in de loop der jaren zijn bestaansrecht heeft bewezen en dat jaarlijks toch wel enkele duizenden bezoekers trekt.

Wat in 2009 begon als een kleinschalig “feestje”, groeide uit tot een jaarlijks terugkerend evenement waaraan van tijd tot tijd nieuwe elementen werden en worden toegevoegd. Want na twee jaar op het Raadhuisplein werd de Cultuurmarkt in 2013 gecombineerd met het Noordparkfestival in het park, waar beide manifestaties voordeel van hadden en hebben.

Veel artiesten traden op de podia van het Noordparkfestival op, vooral uit de plaatselijke gemeenschap en uit de regio. Zowel min of meer professionele bands en artiesten als amateurs, liefhebbers en aankomende talenten. Zo kregen de twee Zwijndrechtse shantykoren volop de gelegenheid hun kunsten te vertonen en de vele bezoekers gezellig te laten meezingen. Heel veel jong talent, voortkomend uit de cultuuroptredens op het Walburg- en het Develsteincollege, vond ook zijn weg naar de podia van het Noordparkfestival. Want het festival gaf en geeft graag de ruimte aan mensen die het nog niet helemaal gemaakt hebben op grote(re) podia.

Dankzij de Cultuurmarkt is in beeld gebracht hoeveel talent er, naast het muzikale, in Zwijndrecht is op het gebied van beeldende kunst. In de loop van de jaren hebben er naar schatting toch al gauw zo’n 50 beeldend kunstenaars geëxposeerd op de Cultuurmarkt. En niet alleen kunstenaars, er is daar ook aandacht voor het welzijnswerk en er is ruimte voor groepen/mensen met een migratieachtergrond.

In het Noordpark is het Beeldenpark Drechtoevers gevestigd. Met het Beeldenpark werkt het festival goed samen. Mede daardoor hebben veel Zwijndrechters kennis kunnen maken met de beelden in het Beeldenpark. Want anders waren ze misschien niet naar het park gekomen.

De afgelopen jaren kon het festival gerealiseerd worden dankzij subsidie van de gemeente Zwijndrecht. En daarnaast is het festival mede mogelijk gemaakt met een substantieel bedrag aan sponsoring,

Voor de 11e editie van het Noordparkfestival op zaterdag 29 juni 2019 pakt de organisatie ook weer flink uit. Want er wordt net als vorig jaar weer een tweede podium bij de entree van het Noordpark geplaatst. Daar vinden de wat meer traditionele optredens plaats, zoals bijvoorbeeld van de shantykoren. Op het hoofdpodium is de wat meer festivalachtige muziek. De twee podia worden verbonden door de Cultuurmarkt, de vintagemarkt en een kleedjesmarkt voor kinderen. Natuurlijk zijn er de vaste onderdelen als het Kinderdorp en de modelbootjes en, nu wat uitgebreider, het foodcourt. Dat onmisbaar is, omdat sinds 2017 het festival ’s avonds doorgaat tot 21:00 uur.

Met de huidige opzet denkt de Stichting Noordparkfestival de juiste formule gevonden hebben voor een festival voor iedereen uit Zwijndrecht. En de stichting merkt dat het ook doordringt tot de omliggende plaatsen. Een festival op niveau met vooral als uitgangspunt: een GRATIS toegankelijk festival!

Het programma voor 2019
Op het hoofdpodium begint het feest om 12 uur met één van de finalisten van de Grote Prijs van Dordt 2019, de soul-, hiphop- en bluesband The Beatnik.

Verder zijn er optredens van SHTEVIL, een uit Vlaanderen afkomstige rockband, de Beatles-coverband Be Apple uit Helmond en uit onze eigen regio het Dry Riverbed Trio, een bluesband met de Dordtse Dusty Ciggaar, Maddogs and English Band met covers van Joe Cocker, en de band van de Dordtenaar André Oerlemans Nduss met rockmuziek zoals die ooit bedoeld was.

Op het tweede podium zijn er optredens van het shantykoor De Brulboei uit Zwijndrecht, feestband De Donuts uit Dordrecht, de bigband van het Dordrechts Philharmonisch Orkest, Phil’s Bigband, de Surinaamse band New Jamm en troubadour Mr. Minstrel.

Kortom een afwisselend festival waar je niet alleen muzikaal je hart kan ophalen. En dat nog wel gratis ook. In de komende weken meer nieuws over het festival!

En op de website http://www.noordparkfestival.nl of op https://www.facebook.com/noordparkfestival.zwijndrecht.