Steeds meer 75-plussers door naar cursus rijvaardigheid

Foto: Pixabay

REGIO – In 2023 stuurde de politie maar liefst vijftienhonderd 75-plussers door naar een cursus rijvaardigheid, omdat ze gevaarlijk rijgedrag vertoonden, 10 procent meer dan het jaar ervoor. Bij het CBR moeten ze twee testen doen, anders zijn ze hun rijbewijs kwijt. Onze collega’s van Rijnmond vroegen aan enkele ouderen wat ze van hun eigen rijvaardigheid vinden.

Sybille (76)
De 76-jarige Sibylle heeft zelf besloten dat het klaar was met autorijden. “Ik had een rijbewijs, maar ik heb hem ingeleverd want ik reed toch niet”, vertelt ze. Ze is ook van mening dat autorijden als mensen rond de 75 à 80 zijn ‘wel mag ophouden’. Al rijdt haar 76-jarige man nog wel. “Maar hij rijdt goed”, lacht ze. “Toch vind ik dat als je ouder bent, dat het dan een beetje ophoudt. Want ze zijn niet meer zo geconcentreerd als toen ze jonger waren.”

Henk (71)
De 71-jarige Henk ziet wel iets in een jaarlijkse keuring vanaf een jaar of 80. “Dat zou ik wel redelijk vinden.” In zijn omgeving kent hij één iemand waarvan hij twijfelt of die nog door zou moeten rijden. “Daarvan heb ik toch wel twijfels, omdat er wel eens wat voorgevallen is.” Het gaat volgens Henk niet om een aanrijding, maar wel een moment waarbij de persoon waarschijnlijk even niet bij de les was. “De lichamelijke situatie van deze persoon maakt het gevaarlijk.”

Zelf heeft Henk een rijbewijs, maar hij rijdt niet meer. “Ik vind het geen plezier met de drukte en al het vrachtverkeer. Mijn vrouw rijdt graag, dus dat vind ik dan prima. Ik zal het alleen doen als het echt nodig zou zijn. Dat vertrouwen heb ik wel en dat durf ik ook nog.”

Gerry (96)
Voor de 96-jarige Gerry is haar auto wel een heel groot gemis. 60 jaar lang kon ze rijden, maar na een ongeluk op een trap moest ze ermee stoppen. “Ik zit nu in een scootmobiel, dus ik mag niet meer rijden”, legt ze uit. “Ik mis hem nog steeds. Als ik ergens heen moet, dan moet ik een taxi bellen. En dat wachten ben je natuurlijk niet gewend.”

Gerry heeft het geluk had dat ze tot op hoge leeftijd heeft kunnen doorrijden, al had ze voor haar ongeluk ook wel besloten dat het tijd was om te stoppen. “Mijn ogen werden een beetje slecht. Dus toen zei ik: ‘Ik ga stoppen, want ik zie de stoeprandjes niet meer. En dat is gevaarlijk.’”

Sjon (77)
Sjon van 77 is nog niet van plan om zijn rijbewijs in te leveren. Hij rijdt weinig, maar: “Als je ergens aan gewend bent, is het altijd moeilijk loslaten.” Maar Sjon ziet 80 à 85 wel als een mooie leeftijd om te stoppen met rijden. Ouderen moeten mobiel blijven vindt hij, maar daarvoor zijn er volgens hem bussen. “Dat gaat wel dan.”

In totaal hebben 1.589 75-plussers in 2023 een rijvaardigheidstest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moeten afleggen. Deze groep ouderen is door de politie doorgestuurd, omdat agenten twijfelden of de ouderen hun voertuig voldoende onder controle hadden. Eenmaal bij het CBR krijgen de ouderen twee keuzes: of ze leveren hun rijbewijs voorgoed in of ze leggen twee testen af, die samen 400 euro kosten.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.