Openbaar publieksevenement voor de Drechtsteden “Binnenvaartdagen Zwijndrecht”

ZWIJNDRECHT – De organisatie van Binnenvaartdagen Zwijndrecht heeft via alle mogelijke kanalen duidelijk gemaakt dat het evenement niet op 24 en 25 mei plaatsvindt. Het is verplaatst naar vrijdag 13 en zaterdag 14 september. Aan de opzet; een tweedaags publieksevenement vol educatie, voorlichting en amusement, is niets veranderd. Promotie voor de binnenvaart én voor Zwijndrecht.

Leo van Teeffelen
De reden voor het uitstel zit ‘m in het feit dat de tijd tekortschoot om de vergunning rond te krijgen. “Dat ligt niet aan de gemeente Zwijndrecht”, benadrukt de organisatie. “Het was gewoon te kort dag.” Die organisatie bestaat uit Piet de Bruin van De Bruin Horeca & Organisatie, Jan van Laar, o.a. eigenaar van Maritiem Media en mede-eigenaar van Scheepvaart J. van Laar BV en Rutger Hoogerwerf, eigenaar van organisatiebureau Buro RUW in Rotterdam.

Het is begonnen met Piet de Bruin, hij liet zich voor het idee van de Binnenvaartdagen Zwijndrecht inspireren door het Baggerfestival in Sliedrecht: “Een publieksevenement waarin de baggersector centraal staat. Waarom kunnen wij in Zwijndrecht zoiets niet organiseren voor de binnenvaart?” Het idee sprak Jan van Laar en Rutger Hoogerwerf zodanig aan dat ze gedrieën optrekken.

Voordelen
Jan van Laar over de nieuwe data: “We hebben bewust niet gekozen voor 6 en 7 september omdat die dagen samenvallen met de Wereldhavendagen in Rotterdam. Een voordeel is dat we nu voldoende tijd hebben om het goed neer te zetten en om meer sponsors te vinden. We zijn volop bezig om er een mooi evenement van te maken dat jaarlijks terugkeert.” Piet de Bruin ziet in zijn enthousiasme in de nieuwe data louter voordelen. “Winkelcentrum Maasplein en Veerplein zijn van plan hun Lifestyle Event samen te laten met onze binnenvaartdagen. Het zijn de Monumentendagen, dus ik zie publiek van Dordrecht onze kant opkomen. Ook met RTV Rijnmond zijn we in onderhandeling. We staan er positief in en kijken ernaar uit.”

Gezelligheid
Het moet een evenement worden waar de binnenvaart en het daaraan gerelateerde bedrijfsleven zich kan presenteren. Op vrijdag 13 september ligt de nadruk op educatie, met de bedoeling kinderen en jongeren kennis te laten maken met de binnenvaart.  Rutger Hoogerwerf: “We hebben basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs uitgenodigd. Tweehonderd leerlingen van het Da Vinci College in Dordrecht krijgen de opdracht om een veiligheidsplan te maken voor het evenemententerrein. Degenen die de opdracht het beste doen, komen ons die dagen daadwerkelijk helpen.” Het evenemententerrein strekt zich uit over het Maasplein, Thorhoofd, Veerplein en de kade Zomerlust. Natuurlijk is er tijdens beide dagen en avonden, het duurt van 10.00 tot 23.00 uur, volop gelegenheid voor gezelligheid. Er is een podium voor allerlei muzieksoorten en er zijn barretjes voor een hapje en een drankje.

De grote lijnen van de Binnenvaartdagen Zwijndrecht zijn bekend, de daadwerkelijke invulling wordt in de loop van de aanstaande periode duidelijk. Het plan is om Zwijndrecht en de binnenvaart op de kaart te zetten en de bescheidenheid, die deze stad en deze sector zo kenmerkt, overboord te zetten. “Daar is het hoog tijd voor”, vinden alle drie de organisatoren.

Kijk voor de laatste ontwikkelingen op  www.binnenvaartdagen.nl. Het bedrijfsleven kan op deze site ook terecht voor sponsorpakketten.

Tip voor in de agenda: 13 en 14 september, Binnenvaartdagen Zwijndrecht.