ZWIJNDRECHT- Vanwege de landelijke Open Monumentendagen is zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 16.00 uur het oude raadhuis en het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Zwijndrecht open voor bezichtiging. In KunZt – de galerie in het oude raadhuis – kan de nieuwe expositie van Fotoclub Zwijndrecht bezocht worden. In de middag is er muziek van The Silver Linings.

Rondleiding
Wie een rondleiding van burgemeester Hein van der Loo wil, doet er goed aan vroeg te komen. De burgemeester is tussen 11.00 en 13.00 uur aanwezig. Ook (burger)raadsleden, onder wie Chris Moorman, leiden belangstellenden rond in het oude raadhuis en het huidige gemeentehuis. Het oude raadhuis, een rijksmonument uit 1932, kende vroeger verschillende functionaliteiten. Het was naast gemeentehuis ook een postsorteercentrum, een postkantoor, een politiebureau en een bodewoning. Het huidige raadhuis heeft een kantoorgedeelte met de burgemeesterskamer op een prominente plek. Waar vroeger het postkantoor en het politiebureau zat, is nu de expositieruimte van KunZt.

KunZt
In KunZt is de fototentoonstelling van de 60-jarige Fotoclub Zwijndrecht te bezoeken. Van 14.15 uur tot 15.15 uur is er een muziekoptreden van The Silver Linings. In het huidige gemeentehuis krijgen bezoekers uitleg over de kunstwerken van onder meer Willy Sluijter, Piet Rozendaal en Otto Dicke. Van 11.00 uur tot 13.00 uur is de Zwijndrechtse (kinderboeken)schrijver en uitvinder René Kerkhoven met zijn boeken en andere producten aanwezig. Kerkhoven is bekend van zijn reisboeken ‘De Hanenfluisteraar’ en ‘Hemelsboeken’ en vier kinderboeken die zich grotendeels in de regio Drechtsteden afspelen. Ook bedacht hij de BirdSwing, een vogelvoersysteem voor aan het raam.

De raadzaal in het oude raadhuis, die tegenwoordig dienst doet als trouwzaal, is in verband met een huwelijksvoltrekking zaterdag vanaf 13.30 uur niet meer te bezoeken.

Toegang is gratis, koffie en thee staat klaar.