ZWIJNDRECHT – Op de laatste zaterdag van juni, dit jaar dus op 29 juni, viert Zwijndrecht jaarlijks zijn eigen festival, het Noordparkfestival. In 2019 voor de elfde keer. In het mooiste park van de regio, prachtig gelegen aan de oever van De Noord en de Oude Maas, komen dan enige duizenden bezoekers genieten van muziek, cultuur, rommeltjes die we tegenwoordig “vintage” noemen, lekker eten en drinken, terwijl de kinderen zich in het Kinderdorp vermaken. Natuurlijk is het ook één grote ontmoetingsplek, waar je soms oude kennissen weer tegenkomt. Kortom een feest van een festival!

Op het hoofdpodium begint het Noordparkfestival om 12 uur met de band The Beatnik, onlangs nog één van de finalisten van de Grote Prijs van Dordt, een lekkere veelzijdige band. The Beatnik is het project van zanger/gitarist Maik IJpelaar. Na jarenlang optreden met bijvoorbeeld Berget Lewis en Waylon in onder andere Ahoy, kwam nog tijdens zijn studie aan Codarts Rotterdam vorig jaar de eerste single uit: “Leaving the Liar”. Een Rotterdamse supergroep.

Daarna is er vanaf 1 uur een optreden van SHTEVIL, een uit Vlaanderen afkomstige rock- & soulband. Muziek die je doet denken aan de “Classic Rock”-sound van Led Zeppelin, The Black Crowes, Grand Funk Railroad maar dan ook met een randje “soul” zoals van Marvin Gaye of Al Green.

Om half drie de Beatles-coverband Be Apple uit Helmond. Deze band heeft bewezen een heel eigen plek in het Beatles tribute circuit in te nemen. Be Apple behoort tot de weinige Beatles- vertolkers die in staat zijn de binnenkant van de muziek te laten horen en daarbij ook nog een heel herkenbaar eigen geluid hebben. Met Be Apple, “The Beatles with a twist” hoor je de Beatles misschien wel zoals ze nu zouden hebben geklonken.

En daarna uit onze eigen regio het Dry Riverbed Trio, een bluesband met de Dordtse Dusty Ciggaar. Dampende bluesroots, zegt men. Country, rockabilly, blues en gospel uit de jaren 40 en 50 zijn het vertrekpunt voor de band. Daarbij is het gitaarwerk van Dusty Ciggaar natuurlijk het meest in het oor springend.

Tegen zessen herbeleef je de jaren ’70 met de Maddogs & Englishband. 13 Topmuzikanten brengen in een ruim anderhalf uur durende show het volledige Joe Cocker-album “Maddogs & Englishman”, in de dezelfde samenstelling en met de originele arrangementen. De band presenteert een live performance die zijn weerga niet kent!

En last but not least de band van de Dordtenaar André Oerlemans Nduss met enthousiaste muzikanten die rockmuziek willen maken zoals die ooit bedoeld was, met rauwe opzwepende gitaren, strakke drums, vette baspartijen, melodieuze toetsen, meerstemmige zang en vooral met vuur en passie. Nduss is geen traditionele tributeband maar heeft een eigen concept ontwikkeld. Onder de naam “Alanis Meets Simple U2″ brengt Nduss een vette rockshow waarin nummers van Alanis Morissette, Simple Minds en U2 centraal staan. Verder speelt Nduss nummers van Kings of Leon, Red Hot Chili Peppers, Urban Dance Squad, Pink, The Script en vele andere.

Op het tweede podium, dat er door zijn ronde vorm uniek uitziet, start om 12 uur het shantykoor De Brulboei uit Zwijndrecht. Wie kent ze niet? Want al vele malen trad het koor met groot succes op tijdens het Noordparkfestival.

Daarna troubadour Mister Minstrel, met net als vorig jaar een pakkende combinatie van meer en minder bekende covers die niemand koud laat.

Om 2 uur 20 man en vrouw sterk de bigband van het Dordrechts Philharmonisch Orkest, Phil’s Bigband met welbekende klassiekers van Glenn Miller, Count Basie en anderen.

Vervolgens gaan op het podium de voetjes van de vloer met een optreden van O&O’s Dance Crew, de dansgroep die ook op Koningsdag in Zwijndrecht veel succes oogstte.

Vanaf 4 uur een absolute feestband op het ronde podium, de Donuts, 8 man sterk uit Dordrecht en wijde omgeving, die ongetwijfeld de festivalbezoekers in beweging krijgen.

De afsluiter op het fraaie Tweede Podium is van de Rotterdamse allround band New Jamm. Vier man met een passie voor pop- en latinmusic.

Dan is er naast al die afwisselende muziek de Cultuurmarkt, waar in beeld wordt gebracht hoeveel talent er in Zwijndrecht is op het gebied van beeldende kunst. Meer dan 30 kramen met schilderijen, beelden, zelfgemaakte tassen, sieraden en nog veel meer. En de vintagemarkt waar misschien wel iets van je gading is te vinden of anders op de kleedjesmarkt voor de kinderen.

De kinderen kunnen trouwens ook terecht in het Kinderdorp, waar ze geschminkt kunnen worden of genieten van het optreden van Sjaak de Piraat, en bij de modelbootjes, ook een vast item op het Noordparkfestival.

Voor eten en drinken is uiteraard ook gezorgd. De festivalgangers kunnen “dineren” in het foodcourt en bij de twee podia zijn de bars van Grand Bras.

Kortom een afwisselend festival waar je niet alleen muzikaal je hart kan ophalen. En dat nog wel gratis ook. Zaterdag 29 juni vanaf 12 uur ’s middags tot ’s avonds 9 uur!

Meer info op de website http://www.noordparkfestival.nl of op https://www.facebook.com/noordparkfestival.zwijndrecht.