
ZWIJNDRECHT – Sinds 1 oktober 2020 is ook op de perrons van treinstations het roken verboden. ProRail en NS schonken de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want het roken op het hele station behoort tot het verleden. Althans officieel… want nog steeds liggen er de peuken.
De verslaggever sprak twee jongens die daar aan het roken waren. Zij vonden dat niemand er last van had en vertelden dat er ook niet wordt gecontroleerd. Volgens woordvoerder Arno Leblanc van de NS. “Als roken nog gebeurt is het natuurlijk niet goed.” Leblanc meldt dat hij vaak in de trein zit en hij met zijn collega’s de rokers op perrons daarop aanspreekt. “Op de grotere stations zijn wel mensen aanwezig, maar op de kleinere stations meestal niet; maar of er wel of niet gecontroleerd wordt is geen reden om een verbod te negeren.”
Eigen verantwoordelijkheid
De waarschuwingen over het roken zijn op de blauwe borden ook niet altijd goed zichtbaar. Bij de achterzijde van station Zwijndrecht hangt het bord aan de zijkant. Als je daar het station binnenkomt zie je het bord niet eens. De woordvoerder “Op veel openbare plekken staan geen verbodsborden. We kunnen niet het hele station volplakken met stickers en borden wat er allemaal niet mag. Het is ook een beetje de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.” Op het station staan poorten waar je moet inchecken voor je naar binnen kan. Dat is toch geen openbare ruimte? “Een schoolplein is bijvoorbeeld ook geen openbare ruimte en mag je eveneens niet roken.” Daar wordt dan meestal gehandhaafd door eigen personeel.
Hardleers
Is er misschien niet nog een extra publiciteitscampagne nodig? “We hebben het rookverbod duidelijk in 2020 naar buiten gebracht en dat heeft toen veel publiciteit gehad. We kunnen niet de hele dag met medewerkers op de perrons staan om dit te controleren. Helaas zijn sommige rokers hardleers. We zien vaker in de maatschappij dat mensen sommige verboden blijven negeren.” Leblanc meldt tot slot dat als mensen troep of peuken op een station tegenkomen ze dit kunnen melden bij de klantenservice van de NS en het daarna wordt opgeruimd.
Verslag Hans Marijs ATOS RTV