Nieuwe containers in Zwijndrecht, meer scheiden in Dordrecht

Afval scheiden. Als het goed is doen we dat allemaal. En sinds deze maand is dat ook voor een gedeelte van de hoogbouw in Zwijndrecht en Heerjansdam een stuk makkelijker. Daar staan sinds kort, na verzoek van bewoners, zogenoemde GFE-containers, waar groente, fruit en etensresten in kunnen, zoals in Heerjansdam aan de Kromme Nering.

“Veel mensen die wonen in hoogbouw, dus boven winkels of in appartementen, hebben geen tuin,” legt de Zwijndrechtse wethouder Jacqueline van Dongen uit. “En hebben dus geen plek voor een container. Maar zouden wel graag hun afval willen scheiden. En dat maken we op deze manier mogelijk.”

In Dordrecht is het afvalbeleid per 1 april veranderd. Zo wordt bijvoorbeeld het restafval nog maar eens in de vier weken opgehaald. Daarmee wilde de gemeente de mensen wat bewuster hun afval laten scheiden. “En als je kijkt naar de cijfers is dat goed gelukt,” bevestigt wethouder Rik van der Linden. “Al een aantal jaar hangt het scheidingspercentage tegen de 50%, dus we moesten iets doen. We hebben een aantal pilots gedaan en het beleid aangepast. Nu zitten we 8% hoger, op 57%.”

De tekst gaat door onder de video.

Afvalcoach

Verder vertelt Van der Linden dat het restafval veel uit plastic, gft en papier bestond. “Allemaal materiaal waar je iets mee kunt.” En ook in Zwijndrecht heeft het zo zijn voordelen om niet alles bij het restafval te gooien. “Je krijgt als bewoners zelf invloed op je afvaltarief.” zegt Van Dongen. “Als je minder restafval aanbiedt, door goed te scheiden, dan ben je heel lang aan het sparen voor een volle zak.”

Minder te hoeven betalen voor je restafval is fijn, maar niet voor iedereen is afval scheiden even makkelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die in een appartement wonen. “Maar het kan wel,” geeft Astrid van Toom aan. Zij is afvalcoach bij HVC. Zij gaat de deuren langs om mensen tips te geven hoe zij hun afval, beter, kunnen scheiden. “Een appartement heeft vaak geen tuin, maar wel etensresten. En dan heb je maar een klein bakje nodig.”

“Mensen denken vaak dat het niet makkelijk is, of er blijkt dat mensen eigenlijk al goed scheiden.” Als Astrid de deuren langs gaat, probeert zij hen duidelijk te maken waarom het belangrijk is om afval te scheiden. “Bijvoorbeeld van het gft-afval kunnen we niet alleen compost maken, maar ook gas. En daar kunnen ze afvalwagens op rijden, of je kunt er op koken.”

Verwarring

Hoewel de gemeente tevreden is over de aanpassing van het afvalbeleid, konden de nieuwe plannen in het voorjaar in eerste instantie op veel kritiek rekenen. Minder vaak afval ophalen zou voor meer zwerfvuil zorgen. En vooral dat er kosten zouden worden gerekend voor het ophalen van grofvuil schoot bij veel Dordtenaren in het verkeerde keelgat.

Maar niet altijd hoeft er 20 euro betaald te worden als HVC langskomt voor het grofvuil, laat wethouder Van der Linden weten. “Het verschilt per afvalstroom. Van plastic, metaal en drankkartons kun je nieuwe materialen van maken en dat geldt ook voor papier en glas. Die stromen zijn dus gratis. Voor niet-bruikbaar materiaal, afval wat dus verband wordt, betaal je eenmalig 20 euro.”

Na de stap om inwoners meer bewust te maken van het belang van afval scheiden gaat de gemeente Dordrecht zich nu richten op de gebieden hoogbouw en binnenstad. De gemeente Zwijndrecht loopt daar dus al een stapje op voor en verwacht zo het restafval nog verder terug te dringen.