Nieuw: snoezelen bij Doerak en De Rakkers

ZWIJNDRECHT – Baby’s, dreumesen en peuters kunnen voortaan heerlijk snoezelen bij De Rakkers en Doerak van PIT kinderopvang & onderwijs. Beide kindcentra hebben een actieve snoezelruimte in gebruik genomen, tot groot plezier van de kinderen. Het woord snoezelen is een combinatie van de woorden doezelen, dat verwijst naar de ontspannen sfeer, en snuffelen, dat staat voor onderzoeken.

In de snoezelruimte kunnen de kinderen in hun eigen tempo op ontdekkingstocht gaan, tot rust komen, leren genieten en contact leggen. Met voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden wordt hun sensomotorische oftewel zintuiglijke ontwikkeling op een prettige manier gestimuleerd. Met lichteffecten, een projector, een bellenblaasmachine en spiegels wordt het kijken bevorderd. Om te horen klinkt rustgevende muziek, maken de kinderen zelf muziek met instrumenten of lezen de pedagogisch medewerkers verhalen voor. Om te voelen zijn er tegels die allemaal van een andere stof zijn gemaakt, zachte kussens en verschillende materialen om te ontdekken op de lichttafel. Verder is er een geurverspreider waarin met verschillende soorten olie een geur kan worden gecreëerd en het ruiken wordt geprikkeld.

Ontdekken

“Doel van onze nieuwe snoezelruimte is niet alleen ontspannen, maar ook actief de verschillende ontwikkelingsgebieden stimuleren door de kinderen uit te dagen tot ontdekken,” vertelt pedagogisch medewerker Tamara Odijk van kindcentrum Doerak. Zij benadrukt dat de sensomotorische ontwikkeling samengaat met de motorische ontwikkeling. “De kinderen leren reageren op wat ze voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Een voorbeeld? Ze zien de kleurrijke zeepbellen door de lucht vliegen, proberen deze te vangen met hun handjes en voelen hoe ze uiteenspatten. Hun handjes ruiken dan naar de zeep van de bellen. Zo hebben ze met één activiteit al van alles ontdekt. Ook aan de allerkleinsten hebben we gedacht. Voor hen is er een schommelwieg waar ze heerlijk in kunnen ontspannen.”

Genieten

Om ieder kind de ruimte te geven om rustig in zijn of haar eigen tempo op ontdekkingstocht te gaan, komen alleen kleine groepjes in de snoezelruimte. “We hebben gekozen voor rustige kleuren op de vloer en de muren en voor materialen die we kunnen opbergen zodat het niet te vol wordt en we overprikkeling voorkomen. Ook kunnen we zo de materialen afwisselen waardoor de kinderen elke keer weer iets nieuws ontdekken,” aldus Tamara Odijk. “De snoezelruimte is pas net klaar, maar de kinderen hebben er al veel gebruik van gemaakt. Ze komen er heel graag. Zo fijn om de baby’s, dreumesen en peuters volop te zien genieten van de ruimte en de materialen!”