Nieuw boek verschenen van de Historische Vereniging

ZWIJNDRECHT – Kent u de blauwpit- en paarspitaardappel of de Zoutewelle peer? Heeft u wel eens gehoord van een plek langs de Devel waar al eeuwenlang een koningslinde staat die naamgever is van een heel gebied, vele achternamen en zelfs een voetbalclub? Wist u dat inwoners van Zwijndrecht er aan het einde van de negentiende eeuw ook andere huisdieren op na hielden dan honden, katten en vogels? Dit en vele andere curiositeiten uit de geschiedenis van Zwijndrecht kunt u lezen in het nieuw verschenen boek ‘Historisch Zwijndrecht – volume II’.


Aan de basis voor dit ruim tweehonderd pagina’s tellende boek liggen de artikelen die tussen 2017 en 2022 in de krant De Kombinatie en later De Brug zijn verschenen. De schrijvers zijn Jan van Dalen, Maurice de Jongh en Clement Blacquière. Eerstgenoemde geldt als de geestelijke vader van de artikelenreeks. Toen ‘Historisch Zwijndrecht – volume I’ verscheen, en binnen no-time was uitverkocht, werd al direct besloten een tweede boek uit te brengen. Helaas mocht Jan van Dalen dit zelf niet meer meemaken. Hij overleed eind 2017. Zijn opvolgers hebben met grote zorg het project afgemaakt. Uiteraard zijn de artikelen bewerkt en verder aangevuld met oude en nieuwe foto’s. Op die manier zijn het honderd verhalen geworden die voor veel herkenning zorgen bij jong en oud. De schrijvers geven dan ook een levendig verslag van treinongelukken en bedrijfsongevallen uit het verleden, behandelen verdwenen en nog bestaande architectonische hoogstandjes in onze gemeente en vertellen over markante personen en nooit uitgevoerde plannen. Op die manier is een evenwichtige bundel met geschiedverhalen ontstaan.

Kans op gratis exemplaar
In de eerste week van april geeft de Historische Vereniging vijf exemplaren weg. Op hun facebookpagina, waar men overigens ook lid van de vereniging kan worden, zullen zij iedere dag een foto plaatsen van een bijzondere plek die ook in het boek wordt genoemd. Wie als eerste het juiste antwoord raadt mag  gratis een exemplaar komen ophalen bij De Vergulde Swaen. De winnaars worden apart op de hoogte gebracht.

Verkrijgbaarheid
Het boek ‘Historisch Zwijndrecht – volume II’ is verkrijgbaar bij ‘De Vergulde Swaen’ de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Deze is geopend op woensdag en zaterdag tussen 10:00 uur en 16:00 uur en op zondag tussen 14:00 uur en 17:00 uur aan de Rotterdamseweg 53-55. Ook is het boek te koop bij boekhandel Hyperion in winkelcentrum Walburg. De prijs bedraagt 25 euro.

Bron Historische Vereniging