Lever van 10 tot en met 16 oktober anoniem en straffeloos je mes in

HENDRIK-IDO-AMBACHT/ZWIJNDRECHT – De laatste jaren hebben we te maken met messenproblematiek onder jongeren. Daarom organiseren de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht, samen met de politie en het jongerenwerk een inleveractie van steekwapens. Iedereen die van een mes af wil, kan dit van 10 tot en met 16 oktober afgeven bij een van de inleverlocaties. Dit kan anoniem en zonder straf: de gemeente en politie registreren geen gegevens.

De laatste jaren hebben we te maken met messenproblematiek onder jongeren. Daarom organiseren de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht, samen met de politie en het jongerenwerk een inleveractie van steekwapens. Iedereen die van een mes af wil, kan dit van 10 tot en met 16 oktober afgeven bij een van de inleverlocaties. Dit kan anoniem en zonder straf: de gemeente en politie registreren geen gegevens.

Slechts een klein deel van de jongeren draagt daadwerkelijk een mes bij zich. Dit doen jongeren omdat ze zich onveilig voelen en zichzelf willen beschermen. Maar de jongeren die een mes bij zich dragen, lopen juist meer kans om gewond te raken. Ze gaan ruzies en geweld minder snel uit de weg omdat ze zich zelfverzekerder voelen. Hierdoor escaleren situaties sneller met dramatische gevolgen. Daarom is het belangrijk om messenbezit onder jongeren terug te dringen.

Bewustwording risico’s

Om het messenbezit terug te dringen, is het meest belangrijk dat jongeren zich gaan realiseren dat het dragen van een mes alleen maar gevaar oplevert. Daarvoor is het nodig om met elkaar te praten over veiligheid en messenbezit. Waarom draag je het bij je? Realiseer je welke gevaren je er juist door loopt? Dat gesprek kan thuis aan de keukentafel, op school of met jongerenwerkers.

Messen, slag- en stootwapens
Naast messen kunnen deze week ook slag- en stootwapens, zoals boksbeugels ingeleverd worden. Het inleveren gebeurt anoniem, er worden geen gegevens geregistreerd en er volgt geen straf. Inleveren kan op de volgende locaties en tijden:

Baxhuis, Hoge Kade 58, Hendrik-Ido-AmbachtMaandag 10 oktober 14:00-18:00 uur
Vrijdag 14 oktober 14:00-18:00 uur

Wijkcentrum Xiejezo, Grote Beerstraat 10, Zwijndrecht
Dinsdag 11 oktober 15:00-17:00 uur

Het Klankbord, Klarinetsingel 3, Zwijndrecht
Woensdag 12 oktober 16:30-18:30 uur

Jeugdhonk, Molenwei 1-A, 2995 BL Heerjansdam
Donderdag 13 oktober 16:00-18:00 uur

Over de actie

Niet alleen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en de gemeente Zwijndrecht houden deze actie. Ook in de gemeenten Albrandswaard, Alblasserdam, Barendrecht, Dordrecht, Capelle aan den IJssel, Gorinchem, Goeree-Overflakkee, Molenlanden, Papendrecht, Nissewaard, Rotterdam, Ridderkerk, Schiedam en Sliedrecht vindt de actie plaats, in samenwerking met diverse jongerenorganisaties en de Politie Eenheid Rotterdam.

Op www.leverjemesin.nl is een overzicht te vinden van alle inleverlocaties in de regio. Deze locaties zijn te herkennen aan de poster en de inleverton.