Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychische problemen

Het beeld ‘Stille Strijd´ is tot en met 6 mei te zien in Zwijndrecht ©Patrick Stam

ZWIJNDRECHT – Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, als je in Zwijndrecht langs de Swanendrift rijdt. Sinds maandag staat daar dit kunstwerk, genaamd Stille Strijd.

Het is een kunstproject van kunstenaar SAZZA, de artiestennaam van Saskia Stolz. Haar doel is om de taboe op zelfdoding en depressie onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang te brengen. Het beeld ziet er qua kleur vrolijk uit, in geel en wit, maar de houding vertelt iets anders. Stolz zei daarover dat je er vrolijk uit kan zien, maar het niet bent.

Achterop het beeld staat een 1, die verwijst naar de plek die zelfdoding inneemt in de top drie onder jongeren onder de 30 jaar. Elke maand overlijden er gemiddeld 24 jongeren door zelfdoding. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat depressieve gevoelens onder jongeren na de coronapandemie alleen maar zijn toegenomen. Reden om er op deze kunstzinnige manier aandacht voor te vragen, vindt Stolz.

Het beeld Stille Strijd reist door Nederland en België en doet verschillende plekken aan. Bij het project horen ook activiteiten, die steeds in een andere stad georganiseerd worden. In Zwijndrecht worden er de komende dagen onder meer inloopmiddagen gehouden in buurthuizen, om jongeren bij elkaar te brengen. Daarnaast is maandag bij de onthulling van het beeld ook een kletspot overhandigd aan de wethouders. Doel is om gesprekken tussen de gemeenteraadsleden en jongeren op een laagdrempelige manier op gang te brengen.

Het beeld Stille Strijd is tot en met 6 mei te zien in Zwijndrecht.

Bij het kunstprojecten horen ook activiteiten die jongeren moeten aansporen te praten over hun gevoelens ©Patrick Stam

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor Streekomroep56.