ZWIJNDRECHT – Dinsdag 21 januari vond er bij de Swinhove groep aan de Plantageweg in Zwijndrecht een feestelijk moment plaats. Stichting Roparun heeft drie koppelbedden cadeau gegeven. De koppelbedden werden onthuld door Lilian Bouman, bestuurder bij de Swinhove groep. Daarvoor bedankten zij het Team Sterk Staaltje, een lokaal Roparun team uit Zwijndrecht. Hierbij waren ook teamleden, wethouder Ronald de Meij en echtpaar de Groot aanwezig.

Koppelbed
Het koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras. Dit matras heeft een verbreding, waardoor hij naadloos aansluit. Zo creëren we heel eenvoudig een volwaardig tweepersoons-hoog-laagbed. Wanneer je twee zorgbedden tegen elkaar aan zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. Een koppelbed biedt de oplossing. Het koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving. Door middel van het bijrijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed.
 
Roparun
De koppelbedden worden door de Stichting Roparun geschonken aan Swinhove na bemiddeling door het Netwerk Palliatieve Zorg.
Een mooi initiatief, vindt Marco Essenberg, teamcaptain en loper van Team Sterk Staaltje. “Het is een klein geluksmomentje dat je mensen kunt bezorgen, maar we zijn heel blij dat we aan dat geluk mogen bijdragen.”

Blij met gift
Miranda de Haan, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bij de Swinhove Groep, is erg blij met de koppelbedden. “Ik heb één echtpaar op mijn afdeling al enthousiast kunnen maken. Meneer de Groot is een bewoner bij de Swinhove groep. Dankzij het speciale koppelmatras ontstaat er een volwaardig tweepersoonsbed, waardoor meneer en mevrouw de Groot echt even samen zijn zonder een opening tussen de matrassen. Mevrouw de Groot kan meneer de Groot dankzij het koppelbed de veiligheid en warmte bieden die hij nodig heeft in de laatste periode van zijn leven.”

Daar sluit bestuurder Lilian Bouman zich bij aan. “Deze koppelbedden kunnen voor de cliënten en hun naasten van grote betekenis zijn. Wij vinden het daarom geweldig dat wij niet één, maar zelfs drie van deze koppelbedden krijgen, die wij kunnen gaan inzetten in al onze locaties in Zwijndrecht.”