ZWIJNDRECHT – Zaterdag 18 mei 2019 heeft Gymnastiekvereniging Oefening & Ontspanning Zwijndrecht ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging de Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Robert Strijk reikte de onderscheiding uit aan het bestuur van de Zwijndrechtse vereniging.

De Koninklijke Erepenning is een bijzondere onderscheiding die alleen door de Koning toegekend kan worden. Het ereteken symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. O&O is de eerste vereniging in Zwijndrecht, die de Koninklijke Erepenning ontvangt, sinds de invoering van de eervolle onderscheiding in 1980.

Erepenning
Burgemeester Strijk reikte de Erepenning uit tijdens een feestelijke receptie van de vereniging in de turnhal aan de Uilenvliet in Zwijndrecht: “Wat begon als een groep jongemannen die in een weiland begonnen met turnen, is uitgegroeid in een grote, florerende vereniging met meer dan 1000 leden. O&O is al honderd jaar van zeer groot belang en van grote waarde voor de samenleving in Zwijndrecht is. De club is ook een schoolvoorbeeld van een vereniging die midden in de samenleving staat en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.”

Felicitatietegel
Voorafgaand aan de uitreiking was er een paneldiscussie, waarbij wethouder Jolanda de Witte (Sport) namens het gemeentebestuur van Zwijndrecht de vereniging feliciteerde en O&O-voorzitter Pauline den Hartog een ludiek, symbolisch cadeau overhandigde: een zogenoemde ‘felicitatietegel’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan en als blijk van waardering voor de grote inzet van de vereniging voor Zwijndrecht. Gemeente en O&O gaan nog met elkaar in gesprek waar de tegel komt te liggen.

Trots
Wethouder De Witte: “O&O staat voor kwaliteit, professionaliteit en enthousiasme. Sporten en bewegen juichen we van harte toe. O&O is er voor top- en breedtesport, de club was en is een thuis voor topsporters, maar biedt ook ruimte aan kinderen en volwassenen die met heel veel plezier hun sport uitoefenen. Dat is fantastisch. Ik hoop van harte dat dat nog heel lang kan bij deze gymnastiekvereniging, waar heel Zwijndrecht trots op mag zijn.”