ZWIJNDRECHT – Maandagavond 23 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Eén van de nieuwe, aangescherpte maatregelen is dat alle bijeenkomsten tot 1 juni 2020 worden verboden. Dit betekent dat Koningsdag en de festiviteiten rondom Bevrijdingsdag in Zwijndrecht worden afgelast. Er wordt nog gekeken of Dodenherdenking in een aangepaste, sobere vorm kan doorgaan.

Koningsdag
De besturen van Koningsfeesten Zwijndrecht en de Stichting 4 en 5 Mei Comité Zwijndrecht hebben het besluit in overleg met de gemeente Zwijndrecht definitief genomen, kort voordat het kabinet de aanvullende maatregelen bekendmaakte. Eerder had Oranjevereniging Heerjansdam al besloten Koningsdag en Bevrijdingsdag geen doorgang te laten vinden. Voorzitter Kees Schilten van Koningsfeesten Zwijndrecht: “Het is zeer spijtig, maar de volksgezondheid mag niet in gevaar komen. Laten we hopen dat we in gezondheid deze vreemde tijden over een bepaalde periode achter ons kunnen laten. En dat we weer vooruit kunnen kijken.”

Bevrijdingsdag
Voorzitter Wil Hofland van de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht: “De voorbereidingen voor alle festiviteiten rondom Bevrijdingsdag waren de afgelopen maanden in volle gang. We hadden er graag met elkaar een groot feest gemaakt. Maar gezien de bedreiging van het coronavirus voor ons allemaal en in het bijzonder voor de kwetsbaren in onze samenleving, kunnen we deze maatregelen alleen maar respecteren.”

‘Volksgezondheid voorop’
Burgemeester Hein van der Loo staat volledig achter de aangescherpte maatregelen. Er gaat een streep door alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020. De burgemeester wil samen met de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht bekijken of er nog mogelijkheden zijn voor een Dodenherdenking in een andere, sobere vorm. Burgemeester Van der Loo: “Er stonden veel evenementen en bijeenkomsten voor 1 juni gepland. Ook in Zwijndrecht en Heerjansdam. Maar onze volksgezondheid staat voorop. Helaas geen feesten en partijen. Ik doe een dringend beroep op ieders gezond verstand en waakzaamheid. Blijf zoveel mogelijk thuis, houd anderhalve meter afstand van elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor het beteugelen van dit virus.”

Maatregelen
De maatregelen die in heel Nederland van kracht zijn, hebben een flink effect op het openbare leven. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april 2020, met uitzondering van de samenkomsten en evenementen, dat geldt tot 1 juni 2020. Het volledige overzicht vindt u op de website van Gemeente Zwijndrecht.