Kinderburgemeester en twaalf kinderambassadeurs geïnstalleerd tijdens gemeenteraad

Burgemeester Edo Haan samen met de dinsdagavond beëdigde kinderburgemeester en geinstalleerde kinderambassadeurs.

ZWIJNDRECHT – Op dinsdag 12 september 2023 is Mieke Prenen tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis beëdigd als kinderburgemeester van Zwijndrecht. Ook zijn er maar liefst twaalf kinderambassadeurs geïnstalleerd op deze avond. Met elkaar denken zij in 2023/2024 mee over (voor hun) belangrijke onderwerpen binnen de gemeente.

De nieuwe kinderburgemeester Mieke Prenen, van de Rank uit Heerjansdam, ontving de ambtsketen vanavond uit handen van Melle Kramer, van CKC Juliana, die tot dat moment kinderburgemeester van Zwijndrecht was. Met het geven van de ambtsketen heeft Melle Kramer zijn rol officieel overgedragen. Kinderburgemeester Mieke Prenen: “Ik ben heel blij dat ik de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Zwijndrecht ben en vind het ook wel leuk dat ik de eerste kinderburgemeester ben die in Heerjansdam woont. Ik kijk er heel erg naar uit om samen met de twaalf andere kinderambassadeurs mooie dingen voor Zwijndrecht te betekenen.”

Mieke Prenen ontvangt de ambsketen van Melle Kramer.

Een verbinder
Burgemeester Edo Haan: “Ik heb Mieke nu al leren keren als een meisje met veel pit. Wat een energie en enthousiasme. Ik weet zeker dat zij samen met de andere twaalf kinderambassadeurs een mooi steentje bij gaat dragen aan Zwijndrecht. Ik kijk er naar uit om met mijn nieuwe collega-burgemeester en ambassadeurs samen te werken!”

Installatie en afscheid
Naast kinderburgemeester Mieke Prenen, zijn vanavond ook de kinderambassadeurs benoemd. Dit zijn: Eliza de Rooij (De Brink), Ümit Kızılkaya (De Notenbalk), Irem Karagoz (De Tandem), Leander Reemer (CKC Juliana), Chiara de Ruiter (Koningin Julianaschool), Juliët Harmsen (De Twee Wieken), Noa Bos (De Develhoek) en Ferran Frerichs (KC Impuls). Ook doen nog vijf kinderambassadeurs uit het jaar 2022-2023 mee: Manou Kleinjan (Abraham Hellenbroekschool), Mats Vreugdenhil (Het Akkoord), Ata Arikan (De Bron) en Ruben Drescher (pregym Willem de Zwijger). Tijdens de installatie van de nieuwe club kinderburgemeester- en ambassadeurs namen we ook afscheid van de huidige kinderburgemeester Melle Kramer en de zeven kinderambassadeurs: Mario van der Linden, Jesse Ikoeazu, Fenne van der Horst, Thijs Meuzelaar, Wouter Nuis, Sascha Loïs van Zijderveld en Norah Welgraven.

De vetrekkende kinderburgemeester en kinderambassadeurs kregen bloemen en een oorkonde.

Gevraagd en ongevraagd advies
Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, een eigen mening vormen, daarover praten en samen tot een beslissing komen; dat is de basis voor onze samenleving. Dit leren kinderen het beste door het zelf te doen. De gemeente Zwijndrecht biedt kinderen uit groep 7 en 8 deze mogelijkheid door, in ieder geval, een jaar lang kinderburgemeester of kinderambassadeur te zijn. De kinderen kunnen zelf onderwerpen aandragen, maar het gebeurt ook vaak dat medewerkers van de gemeente de kinderen vragen om ergens over mee te denken of bij te helpen.

Bron gemeente Zwijndrecht